logo

Simpozionul Industriei Turismului reunește la Chișinău experți din nouă state


https://www.ipn.md/ro/simpozionul-industriei-turismului-reuneste-la-chisinau-experti-din-noua-7966_1099649.html

Simpozionul Industriei Turismului reunește la Chișinău experți din nouă state care vor prezenta perspectivele de dezvoltare ale industriei turismului axate pe tendințele globale și bunele practici din domeniu. Ministrul culturii, Sergiu Prodan a declarat în debutul evenimentului că este importantă experiența profesioniștilor de peste hotare. „Moldova nu poate fi orice și peste tot. Cel mai important pentru noi este unicitatea și autenticitatea. Ceea ce poate oferi Republica Moldova este atât de individual încât această unicitate poate deveni extrem de atractivă pentru turiștii mondiali”, a declarat Sergiu Prodan, citat de IPN.

Ministrul a atras atenția asupra domeniului vinicol, despre care spune că e foarte atractiv și ar trebui să fie dezvoltat în continuare, dar să existe focus și pe creativitatea cetățenilor, pe evenimentele culturale, pe ospitalitatea și bucătăria deosebită.

Directorul Misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan, a apreciat înalt colaborarea cu Republica Moldova în domeniul turismului. „Împreună am făcut miracole, în special în industria vitivinicolă din Republica Moldova, dar nu putem să ne oprim aici. Republica Moldova are un potențial mare”, a spus  Jeff Bryan.

Angela Brașoveanu, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, a citat din mesajul transmis de către Maia Sandu. „Moldova a intrat în topurile destinațiilor care merită a fi descoperite, care oferă turiștilor experiențe deosebite”. Totodată, ea a specificat că „dezvoltarea unui turism durabil, rezilient și inclusiv este un deziderat lansat pe plan global de Organizația Mondială a Turismului, acesta este și dezideratul nostru pe plan național”. Ea a continuat prin a spune că Moldova, devenind mai cunoscută pe plan internațional, mai recunoscută pentru performanțele din toate domeniile, va deveni mai apreciată pe drumul său de integrare europeană.

La nivel global, pe 27 septembrie este celebrată Ziua Mondială a Turismului, sub egida Organizației Mondiale a Turismului. În Republica Moldova, această zi este marcată prin două mari evenimente: Simpozionul Industriei Turismului și Gala Premiilor de Excelență în domeniul turismului.

Simpozionul are genericul: „Dezvoltarea reziliență și durabilă în pofida provocărilor”, iar ediția curentă va da tonul discuțiilor despre situația actuală în industria turismului din țară și în regiune, potențiale direcții de dezvoltare, acțiuni necesare care să impulsioneze și să susțină procesul de dezvoltare a unei industrii puternice, durabile, deschise spre inovație.