logo

Siguranţa rutieră, promovată de copii


https://www.ipn.md/ro/siguranta-rutiera-promovata-de-copii-7967_1019986.html

Elevi de la Liceul „Spiru Haret” din capitală au organizat un marş al siguranţei rutiere cu genericul: „Salvaţi vieţile copiilor” şi au oferit şoferilor fanioane cu mesaje de sensibilizare.  Acţiunea este ultima din seria de celor desfăşurate cu ocazia Săptămânii mondiale ONU a siguranţei rutiere (30 aprilie-7 mai) şi a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Naţional de Patrulare, Proiectul REPEMOL şi Automobil Club,  transmite IPN.

Ofiţerul de presă al Inspectoratului Naţional de Patrulare, Uliana Catan, a spus că acţiunile organizate în acest an cu ocazia Săptămânii mondiale ONU a siguranţei rutiere  au fost destinate siguranţei copiilor în traficul rutier. Şoferii, care pot fi şi părinţi, au fost îndemnaţi să cedeze întotdeauna trecerea pietonilor, în special când e vorba de copii, pentru că şi ei pot avea copii pe care îi aşteaptă acasă.

La începutul săptămânii, în apropierea unei intersecţii periculoase din capitală a fost organizată şi o acţiune de sensibilizare a pietonilor. Cei care traversau strada regulamentar au primit din partea organizatorilor bomboane de culoare verde, iar cei care au traversat neregulamentar – bomboane roşii. Timp de o oră, au fost împărţite 8 kilograme de bomboane, iar ponderea pietonilor disciplinaţi şi celor mai puţin disciplinaţi a fost aproximativ la egalitate.

„Majoritatea pietonilor se grăbesc sau vorbesc la telefon când traversează strada. Chiar şi unele mame cu copii sunt iresponsabile în momentul traversării străzii, şi anume pe ele am încercat să le atenţionăm mai mult”, a spus Virginia Mandalac, manager de proiect la Automobil Club.

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, pe parcursul anului trecut în ţară au avut loc peste 400 de accidente rutiere cu implicarea copiilor, iar 20 de copii şi-au pierdut viaţa. Şoferii care nu cedează trecerea pietonilor riscă o amendă de 200 de lei şi 2 puncte de penalizare.