logo

„Siguranța familiei tale conteazăˮ, campanie de informare


https://www.ipn.md/ro/siguranta-familiei-tale-conteaza-campanie-de-informare-7967_1104541.html

Chiar dacă numărul de plângeri la poliție crește, există încă multe cazuri de violență în familie care nu sunt reclamate. Femeile pot suporta actele de violență din diverse motive, inclusiv pentru că au urmărit un asemenea model de comportament la părinți, din dragoste pentru copiii lor sau din frică. Ignorarea semnelor de violență poate avea consecințe deosebit de grave, iar intervenția ulterioară devine tot mai dificilă și mai puțin eficientă pe măsură ce situația se agravează. În unele situații victimele nu mai pot fi salvate. Reprezentanții poliției și organizațiilor nonguvernamentale au menționat aceste aspecte la evenimentul de lansare a unei campanii de informare și sensibilizare cu privire la violența în familie, transmite IPN.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în patru luni ale anului curent, au fost înregistrate peste 4600 de sesizări cu privire la violență în familie. Viorel Cernăuțeanu și-a manifestat speranța că activitățile desfășurate în cadrul campaniei vor avea impact pozitiv, iar societatea va fi informată și deschisă să conlucreze cu autoritățile pentru a combate fenomenul de violență în familie. Campania urmărește o sensibilizare masivă în rândul societății, o informare a cetățenilor care trebuie să cunoască și să sesizeze organele de drept pentru a interveni la timp acolo unde este cunoscută o situație de violență. „Vom merge în instituțiile de învățământ, vom merge în instituții unde își desfășoară activitățile alte persoane pentru a promova și a informa despre riscurile care pot surveni în urma unor astfel de acțiuni negânditeˮ, a spus șeful IGP.

Directoarea Agenției naționale pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței în familie, Viorica Țâmbalari, a declarat că doar prin consolidarea eforturilor poate fi redus numărul de acte de violență, iar femeile să aibă încredere că sistemul va răspunde corespunzător atunci când cer ajutor. „Siguranța și starea de bine în fiecare familie trebuie să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Este esențial să ne asigurăm că mediul familial este unul lipsit de violența, întrucât violența afectează negativ dezvoltarea emoțională și psihologică a tuturor membrilor familieiˮ, a spus Viorica Țâmbalari.

Șeful de Programe la Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova, Damien Fresnel, a menționat că violența domestică rămâne un subiect de actualitate în Republica Moldova și în lume. „Pentru a combate sau măcar a reduce acest fenomen, statul prin organismele specializate pune la dispoziția victimelor o serie de măsuri de prevenție, informare și protecție. Violența domestică se manifestă sub multe forme și nu se referă doar la violență fizică. Modul în care acest fenomen poate fi redus și eventual combătut depinde în egală măsură de nivelul de educație și de conștientizare faptului că violență domesticită nu reprezintă un comportament normal și tolerabil într-o societate modernăˮ, a spus Damien Fresnel.

Victimele violenţei în familie, indiferent de statut social sau vârstă, pot suna la telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008.