A sta acasă în ziua referendumului înseamnă a face jocul Federației Ruse. Este replica europarlamentarului român, Siegfried Mureșan, la apelul mai multor politicieni din Republica Moldova de a boicota referendumul din 20 octombrie. Potrivit oficialului de la Bruxelles, o prezență masivă la urne și un vot ferm în favoarea integrării europene va reprezenta un semnal pentru instituțiile europene să accelereze procesul de negocieri cu Republica Moldova, notează IPN.
Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, califică referendumul din toamnă drept un exercițiu extrem de oportun, care va demonstra Uniunii Europene voința cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a blocului comunitar. În același timp, demnitarul de la Bruxelles nu exclude scenariul organizării unui nou referendum la finalul negocierilor de aderare.
„Acest referendum este cea mai bună ocazie pentru a confirma sprijinul majoritar proeuropean la nivelul populației. Dacă oamenii vor ieși la vot în număr mare și vor da un vot covârșitor pentru integrarea europeană, atunci Uniunea Europeană va resimți acest vot, dat de oamenii din Republica Moldova, ca pe o obligație pentru ea însăși de a accelera procesul de integrare. Integrarea se va face fiindcă oamenii din Republica Moldova o doresc, iar dacă oamenii spun clar și răspicat acest lucru, atunci integrarea se va face mai rapid. De aceea, o prezență mare la referendum și un vot masiv la referendum va fi foarte bun. Dacă din punct de vedere juridic, procedural, va mai fi nevoie de un alt referendum la finalul procesului de negociere, nu e nicio problemă, se va face. Însă referendumul de acum este util și va aduce Republicii Moldova câștig de cauză. Oamenii, dacă ies la vot în număr mare vor da un semnal foarte puternic spre instituțiile europene că-și doresc integrarea europeană”, a spus europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Siegfried Mureșan face apel la cetățenii Republicii Moldova să iasă masiv la urne în ziua referendumului și să decidă prin vot vectorul de dezvoltare a țării. Potrivit europarlamentarului, a boicota referendumul înseamnă a acționa în favoarea intereselor Kremlinului.
„Republica Moldova este un stat democratic. Oamenii în Republica Moldova vor democrație. Cum să nu ieși la vot? Când se votează, e o șansă pentru om. Puterea e la cetățean. A spune cetățeanului în ziua votului să stea acasă este antidemocratic. A-i spune că stea departe de vot este un semn că politicianul vrea un cetățean slab. A sta acasă înseamnă a face jocurile Federației Ruse. A merge la vot înseamnă a te exprima ca cetățean pentru a decide în ce direcție să o ia Republica Moldova. Cine merge la vot decide viitorul Republicii Moldova, cine stă acasă, lasă pe alții să decidă în locul lui”, a punctat demnitarul european.
Referendumul republican constituțional va fi organizat la 20 octombrie în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Întrebarea supusă referendumului este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.