logo

Sic! Declarațiile președintelui Dodon legate de 9 mai, comentate de istorici


https://www.ipn.md/ro/sic-declaratiile-presedintelui-dodon-legate-de-9-mai-comentate-de-7978_1034390.html

În fiecare an, de Ziua Europei, pe 9 mai, comunitatea europeană sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Pe aceeași dată, o mare parte din țările CSI continuă să sărbătorească Ziua Victoriei. În cazul Republicii Moldova, conceptul de marcare a victoriei asupra fascismului, în pofida pierderilor umane colosale suferite de toate părțile implicate în cel de-al Doilea Război Mondial este, în continuare, mărul discordiei. Într-un nou articol Sic!, în legătură cu ziua de 9 mai, când societatea se împarte în două din cauza a încă unui motiv, trei istorici – Vlad Mischevca, Dan Nicu și Virgil Pâslariuc – comentează câteva din declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon în legătură cu data de 9 mai, transmite IPN.

Președintele Dodon declara anterior despre Ziua Europei pe 9 mai: „Condamn categoric aprobarea deciziei privind declararea zilei de 9 mai drept Ziua Europei. Am de gând să blochez promulgarea acesteia. În Republica Moldova, noi am celebrat și vom celebra Ziua Victoriei. Memoria strămoșilor eroi, care au eliberat lumea de fascism pentru noi e sfântă”. Vlad Mischevca consideră că e un lucru clar. Ziua Europei unește națiunile și reamintește calvarul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar Ziua Victoriei, în forma propagandei ruse, ne contrapune. La rândul său, Dan Nicu susține că Igor Dodon are dreptul, conform Constituției, să blocheze promulgarea unui act normativ adoptat de Parlament, însă nu mai mult decât o singură dată. În cazul în care Parlamentul adoptă actul normativ din nou, este publicat în Monitorul Oficial, iar Igor Dodon își epuizează orice drept constituțional de a împiedica intrarea acestuia în vigoare.

Virgil Pâslariuc a declarat că pe 9 mai, în anul 1950, Robert Schuman face o Declarație care pune bazele Uniunii Europene. Prin propunerea de crearea a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), organizație transnațională care ar unifica industriile Franței, Germaniei și altor state, se pun bazele unei noi comunități continentale. „Este un gest simbolic, deoarece face un pas important de împăcare istorică între cele două națiuni beligerante – Franța și Germania, care au stat la originea celor două războaie mondiale. Aspirațiile europene ale Republicii Moldova, reflectate inclusiv în documentele oficiale, fac declarația lui Dodon ilegală”, afirmă istoricul.

Cât privește Ziua Victoriei, Virgil Pâslariuc susține că este cunoscut faptul că armistițiul dintre reprezentanții coaliției anti-hitleriste și cele ale Germaniei a fost semnat în ziua de 8 mai la Berlin. Reprezentantul părții sovietice, mareșalul Jukov, a tărăgănat cât a putut sosirea la conferință, astfel încât semnarea documentului final producându-se după ora 23.00. După ora Moscovei era deja 9 mai. Stalin a decis acest lucru pentru a diviza sărbătorirea Zilei Victoriei în Europa, făcând primul pas simbolic spre destrămarea coaliției și ceea ce s-a numit ulterior lăsarea „cortinei de fier”.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.