logo

Sic!: Cât beau, de fapt, moldovenii?


https://www.ipn.md/ro/sic-cat-beau-de-fapt-moldovenii-7978_1032276.html

Un articol publicat de The Daily Mail a stârnit recent multă vâlvă în presa moldovenească, întrucât îi prezintă pe moldoveni drept cei mai mari băutori din lume, cu 17,4 litri de alcool per capita. În Moldova, știrea a fost preluată fără prea multă analiză sau investigație de către presa locală, notează autorii unui articol de fact-checking din cadrul proiectului Sic!. Potrivit lor, chiar dacă există într-adevăr instituții cu tradiție, al căror nume sporește credibilitatea informației, presa vestică are și ea nișele ei, iar tabloidele britanice precum The Daily Mail sau The Sun nu se bucură tocmai de cea mai bună reputație. Articolul cu harta consumului de alcool e un exemplu bun în această privință. E o postare comercială, menită, mai degrabă,  să facă publicitate pentru Vouchercloud decât să informeze, care prezintă date vechi drept actuale și pronosticuri drept cifre reale, transmite IPN.

Autorii articolului Sic! menționează că așa-zisul studiu publicat de The Daily Mail nu este nici pe departe un studiu. „Cităm din articolul original: „Furnizorul de coduri de reduceri Vouchercloud.com a folosit datele OMS dintre 2010 și 2015 pentru a realiza această surprinzătoare hartă a lumii”. Adică datele sunt mai vechi, doar că harta e nouă.  Să ne uităm la datele OMS (WHO), sursa indicată în articolul de pe The Daily Mail. Ultimul raport publicat de OMS a fost în 2014, iar cifrele conținute se refereau la consumul de alcool din 2010. Conform acelor date, moldovenii trecuți de 15 ani au băut în medie 16,8 litri de alcool în 2010”, se spune în articol.

Astfel, a afirma că moldovenii beau azi, în 2017, 17,4 litri pe an, pur și simplu, nu este corect, se menționează în articolul Sic! Totodată, spre consolarea unora și dezamăgirea altora, conform acelorași cifre, pe primul loc era Belarus, nu Moldova. Un alt punct care merită accentuat, în opinia autorilor, e că aceste statistici se referă la persoanele trecute de 15 ani, în pofida impresiei greșite a multor consumatori de știri din Moldova că datele ar fi „pe cap de locuitor”.

„Problema nu constă însă în locul nostru din acest top, ci în date mult mai îngrijorătoare. Conform analizelor OMS din 2012, indicatorul „Ani de viață pierduți atribuibili alcoolului”, măsurat pe o scară de la 1 (cei mai puțini) la 5 (cei mai mulți) era 5 în Moldova. Indicatorul „Stil de băut”, măsurat și el de la 1 (cel mai puțin riscant) la 5 (cel mai riscant) era 4 în Moldova”, se spune în articol.

Faptul regretabil e că presa locală nu a săpat mai departe de cifrele prezentate incorect de The Daily Mail, ci le-a preluat așa cum erau. În consecință, discuțiile din sfera publică s-au axat pe aspecte „competitive” (suntem primii măcar la ceva) sau „defensive” (nu mai bem chiar atât de mult), fără o abordare critică a informației și ignorând indicatori relevanți precum cei de mai sus, notează autorii Sic!.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.