logo

SIC!: Bîrna conjuncturistă din ochiul lui Igor Dodon


https://www.ipn.md/ro/sic-birna-conjuncturista-din-ochiul-lui-igor-dodon-7978_1027154.html

Parcursul geopolitic al lui Igor Dodon a fost recapitulat într-un nou articol al proiectului sic! Asta după ce liderul socialiştilor a declarat cu ceva timp în urmă că un alt politician ar fi conjuncturist.  

„Igor Dodon ar fi trebuit să fie poate ultimul politician din Moldova care să opereze cu noţiunea de conjuncturism (sau varianta atestată de DEX - conjuncturalism) în calitate de vorbă de ocară. Nu de alta, dar în doar zece ani, ceea ce pentru un politician de carieră nu este atât de mult, domnul Dodon a reuşit să demonstreze o inconsecvenţă impresionantă, inclusiv geopolitică. O data la câţiva ani, Igor Dodon sare de pe un val pe altul.”, remarcă sic!

Articolul continuă prin a trece în revistă fazele prin care a trecut orientarea geopolitică a lui Igor Dodon din 2007 până în prezent: „pro-european”, „euro-sceptic”, „echilibrat”, „UV-sceptic”, „pro-rus”.

„Deci, Dodon este pro-rus. Pentru moment. Desigur, mai calcă strîmb, cum a făcut-o recent, lepădîndu-se atît de modelul rus (când a declarat că acquisul comunitar este mai potrivit pentru promovarea reformelor – IPN), cît şi de ideea de federalizare. Asta chiar dacă partidul său a prezentat un concept de federalizare nici trei ani în urmă”, se spune în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic!

sic! este un proiect al agenţiei IPN, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova. Scopul proiectului sic! e să identifice în declaraţiile publice de impact minciunile, inexactităţile şi manipulările, să informeze într-un mod simplu şi accesibil cetăţenii despre acestea.