logo

Și-a salvat sora mai mare, donându-i o parte din ficat


https://www.ipn.md/ro/si-a-salvat-sora-mai-mare-donandu-i-o-7967_1108419.html

O femeie în vârstă 50 de ani a fost salvată, după ce fratele i-a donat o parte din ficat. Pacienta era diagnosticată cu hepatită de peste trei decenii, ajungând la stadiul terminal al cirozei hepatice, iar transplantul de ficat era unica soluție. Operația a fost efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, transmite IPN.

Donatorul a devenit fratele ei mai mic, de 48 de ani. După realizarea analizelor de compatibilitate, acesta s-a dovedit compatibil cu sora sa, oferindu-i astfel șansa la o viață nouă. Ambii pacienți au fost externați peste o lună după operație și se află în etapa de recuperare, urmând protocoale stricte pentru a asigura o evoluție postoperatorie favorabilă.

„Este o zi fericită pentru noi – se externează o pacientă care a fost transplantată o lună în urmă. Ea era deja de 30 de ani bolnavă, fiind în stadiul terminal al cirozei hepatice. E clar că dacă nu făceam transplant, era numai o cale – calea cea rea. Fratele a fost foarte altruist, foarte bun și a donat o părticică din ficat. Operațiile acestea sunt cele mai complicate, de la donator viu, pentru că sunt două vieți omenești. Am efectuat toate investigațiile ca să nu existe riscuri la donator. La primitor, din păcate, tot timpul sunt riscuri”, a declarat Șeful catedrei chirurgie nr. 2, profesorul Adrian Hotineanu.

Intervenția chirurgicală, de o complexitate majoră, a durat aproximativ 12 ore și a fost posibilă datorită implicării coordonate a echipelor de chirurgi, anesteziști, asistenți medicali și personalului din Secția terapie intensivă chirurgie generală și toracică, precum și din Secția chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

„Este foarte important procesul de anestezie, deoarece el include nu doar adormirea, dar și monitorizarea foarte minuțioasă a hemodinamicii, a funcțiilor pulmonare. Chirurgii au foarte mult de lucru, este o operație complicată. Avem zeci de doctori anesteziști care pot efectua anestezia transplant. Aceasta nu este efectuată de către un singur anestezist, dar doi-trei. Și avem deja două secții care posedă conduita post-operatorie la bolnavii post transplant”, a menționat șeful Clinicii anesteziologie și terapie intensivă, profesorul Victor Cojocaru.