Bunurile imobile trecute în proprietatea statului în baza dreptului succesoral (imobilele fără stăpân sau confiscate) vor fi comercializate de către Serviciul Fiscal de Stat prin licitații. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre cu privire la modificarea și completarea Regulamentului cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate, ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor.
Olga Babanschi, inspector principal în cadrul SFS, a declarat pentru IPN că în prezent aceste imobile se transmite cu titlu gratuit autorităților publice locale în raza de administrare a cărora sunt amplasate. Prin proiectul de hotărâre se propune ca aceste bunuri să fie comercializate prin licitații publice. Scopul elaborării proiectului vizat este majorarea încasărilor la bugetul de stat prin comercializarea bunurilor imobile ce fac obiectul Regulamentului.
Potrivit proiectului, pentru licitarea bunurilor imobile, Serviciul Fiscal de Stat, prin ordin, va institui la fiecare licitație o comisie cu cinci membri – câte un reprezentant al SFS, al Agenției Proprietăți Publice, al Ministerului Economiei și Infrastructurii, al autorităților administrației publice locale în raza de administrare a cărora sunt amplasate bunurile imobile licitate, precum și un reprezentant al experților independenți în domeniul imobiliar.
Comisia de licitație va stabili prețul de expunere a bunurilor imobile, dar nu mai mic decât cel stabilit în raportul de evaluare, taxa de participare la licitație și termenele de achitare a acesteia. De asemenea, Comisia va decide desemnarea câștigătorilor licitației sau, după caz, suspendarea licitației. Cu cel puțin 15 zile înainte de începerea licitației, Serviciului Fiscal de Stat va publica în Monitorul Oficial și pe pagina sa electronică un comunicat informativ privind desfășurarea licitației.