Serviciului Vamal testează o versiune actualizată a sistemului informaţional ASYCUDA World
https://www.ipn.md/ro/serviciului-vamal-testeaza-o-versiune-actualizata-a-sistemului-informational-asy-7966_977549.html
În anul curent a fost încheiat un nou acord cu UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare) şi compania Hewlett Packard privind modernizarea în continuare a sistemului informaţional vamal ASYICUDA World.
Precum transmite Info-Prim Neo, acest sistem informaţional, care a fost implementat în premieră în lume de către Serviciul Vamal (SV) al R. Moldova, contribuie la minimizarea contactului direct între agenţii economici participanţi la tranzacţiile de export-import şi colaboratorii vamali, reducând, în consecinţă, oportunităţile de luare a deciziilor subiective.
Viorel Melnic, director general al SV, a spus că recent specialiştii UNCTAD au instalat o versiune actualizată a sistemului informaţional ASYCUDA World, care în prezent se află în proces de testare. Aceasta va permite prelucrarea declaraţiilor vamale cu o viteză mult mai mare, punerea în aplicare a noilor proceduri simplificate de vămuire, utilizarea instrumentelor necesare pentru controlul şi verificarea corectitudinii declarării valorii în vamă a mărfurilor, combaterea fraudelor vamale.
Viorel Melnic a relevat că modernizarea infrastructurii vamale reprezintă un proces continuu. Datorită investiţiilor efectuate de către SV, majoritatea birourilor şi posturilor vamale dispun în prezent de infrastructura şi logistica necesară exercitării atribuţiilor vamale. Astfel, pe parcursul anului trecut, din sursele bugetare au fost procurate două scannere mobile, care au fost instalate la posturile vamale Tudora –Starokazacie şi Leuşeni - Albiţa, iar la începutul acestui an un scanner mobil a fost transmis, cu concursul programului TACIS, postului vamal Criva - Mămăliga. Comisia Europeană a luat recent decizia de a livra SV încă două scannere mobile, care vor permite majorarea capacităţilor de detectare a mărfurilor de risc sporit.
Potrivit directorului general al SV, la toate birourile vamale au fost implementate „ghişee unice”, iar declaraţiile vamale se repartizează automat de către colaboratorii responsabili de controlul şi validarea lor. Aceste şi alte măsuri s-au soldat cu unele rezultate bune , inclusiv economice. Astfel, ritmul încasărilor vamale în 2009 a întrecut cu 8% ritmul importurilor prin majorarea valorii mărfurilor în vamă faţă de valoarea facturată (valoarea prezentată în facturi la vămuire de către de agenţii economici).
În ansamblu, însă, în opt luni ale anului curent, veniturile transferate de SV în buget s-au redus cu 30 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Serviciul Vamal al R. Moldova întruneşte 1721 colaboratori vamali şi a consemnat zilele acestea 18 ani de existenţă.