Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) trebuie reformată ca să devină cu adevărat o instituţie care va apăra securitatea statului şi a cetăţenilor. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Valentin Dediu, ex-director interimar al SIS, consideră că trebuie de schimbat atât imaginea SIS, cât şi sferele de activitate. „SIS nu trebuie să aibă imagine de poliţie politică. Trebuie să se lucreze la schimbarea imaginii instituţiei. Pe de altă parte, este necesar de a schimba accentele privind domeniile de activitate. Să nu se întâmple că SIS-ul se ocupă cu apele Moldovei şi cu evaziunile fiscale, în timp ce alte instituţii se ocupă cu problemele de securitate”, a spus Dediu.
Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, la fel, consideră că SIS-ul trebuie reformat, în special, în ceea ce ţine de activitatea instituţiei. „Sunt sigur că 80 la sută din guvernanţii noştri nu cunosc care este cu adevărat activitatea SIS-lui. Instituţia trebuie să ofere siguranţă cetăţenilor”, a spus Ostalep.
Mihai Godea, preşedintele Partidului „Acţiunea Democrată”, susţine că SIS-ul nu a trecut prin procese de reformare, comparativ cu alte instituţii. „SIS-ul s-a reformat mai greu şi a mers mai precaut pe calea reformării. O instituţie de acest gen necesită cheltuieli, iar reformarea costă şi mai mult. Dar se ştie că SIS-ul a fost întotdeauna cenuşăreasa bugetului, spre deosebire de celelalte instituţii de drept”, a spus politicianul.