logo

Serviciile divine din ajunul Paștilor încep sâmbătă la ora 8.30


https://www.ipn.md/ro/serviciile-divine-din-ajunul-pastilor-incep-sambata-la-ora-7967_1089369.html

Sâmbătă dimineața, înainte de Paști, în toate bisericile din Republica Moldova se săvârșește Sfânta Liturghie, după care creștinii pot să se împărtășească. Slujbele încep la 8.30 sau la 09.00 în unele biserici.

„Apoi bisericile, în timpul zilei, după sjujbă, se pregătesc pentru Sărbătoarea Învierii Mântuitorului. Se schimbă toată îmbrăcămintea bisericii, din culori sumbre în culori deschise. Seara, în jurul orei 23.00, are loc un canon scurt, după care, pe la ora 00.00, se sting toate luminile în biserică și preotul vine cu Lumina Învierii din candelabrul de la jerfelnic, cu o făclie către lume, doar o singură lumină care luminează în biserică în acest întuneric și se adresează credincioșilor: „Veniți de luați lumina!”. Din acest moment, oamenii iau lumină din această torță, unul după altul, după care toată lumea iese din biserică și, împreună cu preoții și corul bisericesc, face înconjurul bisericii de trei ori și se citește Evanghelia Învierii”, a specificat pentru IPN preotul Ioan Ciuntu, parohul Catedralei Ortodoxe Române „Sfânta Teodora de la Sihla” din capitală.

Preoții rostesc de trei ori: „Hristos a Înviat!”, iar enoriașii răspund: „Adevărat a Înviat!”, după care ușile bisericii se deschid. În lăcașe se săvârșesc utrenia, canonul, ceasurile împărătești și mai apoi și Sfânta Liturghie. La sfârșitul serviciului divin se citește un mesaj prin care oamenii sunt îndemnați să se bucure de sărbători. „Nimeni să nu fie trist, trebuie să ne bucurăm de momentul Învierii, și în situații de boală, și în momente de tristețe. Este un păcat ca să-l mâhnești pe Dumnezeu, să nu te bucuri de Înviere. După acest mesaj, se citește predica patriarhului. În cazul nostru e vorba de predica Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, predica episcopului local, mesajul preotului-paroh cu privire la Învierea lui Iisus Hristos. Apoi se citește rugăciunea pentru binecuvântarea ouălor și a cărnii, după care preotul, cu aghiasmă și cu troparul Învierii, sfințește bucatele”, a precizat parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”.

Preotul vine cu un îndemn către credincioși să nu aducă spre sfințire la biserică cantități exagerate de alimente, dar și să evite să sfințească tării. „Nu trebuie să aducem tot ce găsim acasă în frigider, dar și sticle de coniac, de șampanie, cum se mai întâmplă uneori. Unii oameni pun bani sau lanțuri de aur, pentru a fi sfințite. E nevoie de mai multă modestie. Mai bine din ceea ce ai să-i ajuți pe cei nevoiași”, a menționat parohul Ioan Ciuntu.

În coșul cu bucate, pe lângă ouă roșii, pască și cozonac, se obișnuiește să se pună și o floare, dar se poate pune și puțin vin, pentru că în această zi de Paști este dezlegare la vin. E foarte  important ca oamenii să nu întreacă măsura în acest sens și să nu uite de adevăratul sens al sărbătorii, a adăugat preotul Ioan Ciuntu.


În amiaza zilei de Paști, în biserici se săvârșește slujba vecerniei și un canon, iar a doua zi de Paști se oficiază Sfânta Liturghie. „După sfânta slujbă, oamenii obișnuiesc să meargă pe la casele finilor de botez, de cununie, unde le aduc lumina Învierii Mântuitorului Hristos. E o tradiție frumoasă, care se păstrează de mai mulți ani”.

Solicitat de IPN, preotul Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” de la Universitatea de Stat din Moldova, a precizat că persoanele care au ținut post pot să se împărtășească și în ziua de Paști. Preotul a subliniat că, în fiecare zi din Săptămâna Luminată, adică de la Paști și până la Paștile Blajinilor, în unele biserici, dar mai ales în mănăstiri, vor fi oficiate servicii divine.