Adolescenţii consumatori de droguri şi cei rămaşi fără supraveghere părintească reprezintă grupul cel mai vulnerabil din perspectiva accesului la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. De cele mai multe ori adolescenţii din grupul de risc nici nu cunosc despre existenţa unor astfel de servicii. Solicitată de IPN, şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, Galina Leşco, a menţionat că problema accesului la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor trebuie să fie abordată la nivel intersectorial şi interdisciplinar, pentru că altfel orice efort nu va avea rezultate.
„Dacă rolul instituţiilor de învăţământ este formarea deprinderilor de viaţă, sistemul de sănătate are rolul de a oferi consiliere în rezolvarea problemelor de sănătate. În prezent se lucrează la dezvoltarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, care sunt în proces de extindere şi urmează să fie create în fiecare raion. Sperăm că în următorii ani tinerii vor avea acces la servicii echitabile, care să răspundă necesităţilor de dezvoltare şi particularităţilor de vârstă”, a menţionat Galina Leşco.
Potrivit directorului „Neovita”, specialiştii din domeniu sunt îngrijoraţi de accesul limitat al tinerilor la programe durabile de educaţie sexuală sau deprinderi de viaţă. În şcoală aceste programe există doar opţional. Doar 10% din adolescenţi frecventează aceste cursuri.
„O problemă este şi faptul că nu întotdeauna serviciile existente sunt suficient de confidenţiale sau adaptate la nevoile adolescenţilor. Totodată, serviciile de sănătate prietenoase tinerilor sunt mai puţin accesibile adolescenţilor din mediul rural din motive de amplasare geografică. Un alt aspect ţine de curricula universitară, unde încă nu sunt incluse subiecte legate de particularităţile de dezvoltare a adolescenţilor sau ceea ce ţine de comunicare, sau consiliere”, a mai menţionat Galina Leşco.
Serviciile de sănătate prietenoase tinerilor reprezintă un factor protector în prevenirea transmiterii infecţiilor sexual transmisibile şi a virusului HIV, precum şi un element de promovare a modului sănătos de viaţă şi prevenire a riscurilor majore pentru sănătatea adolescenţilor. Primele servicii de sănătate prietenoase tinerilor în Republica Moldova au apărut în aprilie 2001, cu sprijinul UNICEF-Moldova şi a Asociaţiei de Planificare a Familiei, în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniu Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului.