logo

Serviciile de protecţie a copiilor victime sunt încă slab dezvoltate, studiu


https://www.ipn.md/ro/serviciile-de-protectie-a-copiilor-victime-sunt-inca-slab-dezvoltate-studiu-7967_1004857.html

Numărul cauzelor examinate de sistemul de justiţie în care figurează copii victime sunt în creştere. Chiar dacă la nivel de legislaţie copiii victime sunt mai protejaţi, condiţiile de audiere a acestora lasă încă de dorit. Aceasta este concluzia studiului „Copiii victime ale infracţiunilor şi procedurile legale: cazul Republicii Moldova”, lansat de către Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), miercuri 24 aprilie, transmite IPN.

Preşedintele CNAPC, Daniela Sâmboteanu, a menţionat că este primul studiu de acest gen realizat în Republica Moldova, care analizează prevederile legale în domeniul participării copiilor victime ale infracţiunilor în cadrul procedurilor legale.  În studiu sunt incluse şi practicile care conţin răspunsul autorităţilor la problema abuzurilor împotriva copiilor.

„Informaţia inclusă în studiu a fost colectată în perioada noiembrie-decembrie 2012. Au fost chestionaţi 306 ofiţeri de urmărire penală, procurori şi judecători. În acelaşi timp, au fost organizate 11 interviuri individuale cu reprezentanţii administraţiei publice, organele de justiţie. Au fost analizate şi 10 studii de caz despre copiii victime ale infracţiunilor”, a adăugat Daniela Sâmboteanu.

Directorul Centrului de Investigaţii şi Consultanţă „Sociopolis”, Diana Cheianu, a menţionat că rezultatele studiului au evidenţiat că serviciile de consiliere psihologică a copiilor victime sunt slab dezvoltate în Republica Moldova. Totodată, până în prezent încă nu au fost amenajate camere speciale pentru audierea copiilor. 97% dintre audieri au loc în sectoarele de poliţie în birouri obişnuite. Legislaţia internaţională prevede necesitatea unei singure audieri a copilului victimă, pe când în Republica Moldova acest lucru se repetă de multe ori, factor care este traumatizant pentru copil.

Autorii studiului au venit şi cu un set de recomandări. Acestea se referă la  interzicerea confruntării copilului cu abuzatorul, dezvoltarea unor reglementări clare de participare a psihologului la audierea copilului, dar şi specializarea magistraţilor şi a ofiţerilor de urmărire penală pe cauzele copiilor victime.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului „Consolidarea societăţii civile în Moldova”, implementat de FHI 360.