logo

Servicii extinse în cadrul unui proiect al Primăriei Chișinău și UNICEF


https://www.ipn.md/ro/servicii-extinse-in-cadrul-unui-proiect-al-primariei-chisinau-7967_1099691.html

Șapte tipuri de servicii care vin să asigure drepturile copiilor și adolescenților din municipiul Chișinău, inclusiv copiilor refugiați, au fost extinse în cadrul proiectului de asistență tehnică „Consolidarea Sistemului de Protecție a Copilului, inclusiv a Serviciilor Sociale din municipiul Chișinău”, care a ajuns la final. Proiectul a fost realizat în baza unui Memorandum de Înțelegere încheiat între Primăria Municipiului Chișinău și UNICEF și a pus un accent deosebit pe dezvoltarea Serviciilor de prevenire a separării copiilor de familie, transmite IPN.

Este vorba despre dezvoltarea Serviciului de Asistență parentală profesionistă, inclusiv pentru copiii refugiați. În perioada de implementare a proiectului au fost mai multe campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice referitor la recrutarea asistenților parentali profesioniști. În urma acestor activități, au fost recrutați 7 asistenți parentali profesioniști, în familiile cărora au fost plasați 13 copii. A fost dezvoltat Serviciul Casă de copii de tip familial, inclusiv pentru copiii refugiați, și Serviciul social Locuința socială asistată, inclusiv pentru adolescenții refugiați. Acum de acest serviciu beneficiază 22 de tineri aflaţi în situaţii de risc, inclusiv 3 refugiați. Iar în Serviciului social de zi pentru copii de vârsta 4 luni până la 3 ani sunt înscrişi 54 de copii.

Tot în cadrul proiectului a fost dezvoltat Serviciul social Centru maternal pentru 7 cupluri mamă-copil. Într-un termen de 3 luni, prin acest serviciu au trecut 5 cupluri mamă-copil/copii, care au primit asistență, ghidare și protecție. În Serviciul social Centrul de zi pentru copii în situații de risc sunt înscrişi 110 copii, iar Serviciul social pentru copii aflați în situație de stradă a asistat pe parcursul anului 100 de copii.

Șefa Secției protecția copilului din cadrul reprezentanței UNICEF în Republica Moldova, Flore Rossi, a spus că în 2022 sistemul de protecție al copilului a fost supraîncărcat din cauza impactului și a consecințelor crizei refugiaților și a războiului din Ucraina, dar înainte de asta fost și perioada COVID, și alte crize care au adus dificultăți în domeniul protecției copilului. UNICEF a conlucrat cu Primăria pentru a evalua situația copiilor și a elabora măsuri de redresare a situațiilor dificile a celor mai vulnerabile grupuri de copii. Încă sunt necesare investiții pentru a consolida sistemul de protecție a copilului la nivel național și local, a mai spus Flore Rossi.