logo

Sergiu Ţurcan: Moldova este restanţieră la capitolul protejarea copiilor de internet


https://www.ipn.md/ro/sergiu-turcan-moldova-este-restantiera-la-capitolul-protejarea-copiilor-de-7967_1026476.html

Republica Moldova este restanţieră la capitolul protejarea copiilor de informaţiile nocive expuse pe internet. În timp ce toate ţările Europei şi-au conformat legislaţia în funcţie de dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, Moldova nu are o lege bine determinată în acest sens. Declaraţia a fost făcută de şeful direcţiei juridice a Inspectoratului Naţional al Poliţiei, Sergiu Ţurcan, în cadrul dezbaterilor publice cu tema „Pericole reale şi închipuite pentru drepturile fundamentale ale omului generate de intenţiile guvernării de a modifica reglementările în tehnologiile informaţionale”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Potrivit şefului de direcţie, un studiu elaborat în anul 2011 arăta că 10% dintre copii stau nesupravegheaţi în faţa calculatorului. 7% dintre respondenţii studiului au comunicat că li s-a propus să facă schimb de poze cu caracter obscen şi o bună parte din aceştia au acceptat să aibă întâlniri private. „Suntem în anul 2016, credeţi că acest fenomen scade din amploare? Infracţiunile online progresează şi statul trebuie să-şi consolideze capacităţile pentru a reacţiona. Nimeni nu se va atinge de tine, dacă nu vei trezi dubii vizavi de faptul că faci pornografie infantilă, că abuzezi sexual online un copil”, a declarat Sergiu Ţurcan. Potrivit lui, legislatorul a prevăzut expres pentru ce categorii va interveni dreptul statului de a exercita măsura specială de investigaţie sub formă de interceptare.

Totodată, Sergiu Ţurcan a menţionat că la elaborarea noului proiect de lege s-a ţinut cont de multe recomandări înaintate anterior de către reprezentanţii societăţii civile. „Un proiect de lege în mod apriori nu poate fi promovat în detrimentul cuiva pentru că din start poartă tentă de neconstituţionalitate şi pică de la prima încercare controlul constituţional. Proiectul de lege a fost elaborat în strictă conformitate cu dezideratele Legii cu privire la transparenţa în procesul decizional. A fost un proiect public, altminteri nu trecea cele două expertize, care sunt importante într-un proces de promovare”, a menţionat şeful de secţie.

Referitor la declaraţiile făcute de alţi participanţi la dezbatere că proiectul de lege este ambiguu, Sergiu Ţurcanu a menţionat că aceasta sunt norme tipice unui domeniu de reglementare. Totodată, el a menţionat că Republica Moldova are nevoie de un asemenea proiect de lege pentru că lejeritatea cu care este accesat internetul în ţara noastră este foarte atractivă pentru persoanele cu comportament deviant din alte ţări.

Dezbaterea de luni, 4 aprilie, este la ediţia a LII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.