logo

Sergiu Sîrbu: Guvernarea are scopul de a soluționa pașnic problema transnistreană


https://www.ipn.md/ro/sergiu-sirbu-guvernarea-are-scopul-de-a-solutiona-pasnic-problema-7965_1036761.html

Deputatul Partidului Democrat din Moldova, Sergiu Sîrbu, respinge categoric toate presupusele scenarii privind declanșarea unui nou conflict pe Nistru. Potrivit lui, Guvernarea are intenția de a soluționa pașnic problema și de a reintegra Republica Moldova. În acest sens, ar exista și un plan de acțiuni, care însă încă nu a fost făcut public. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema: „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, organizate de Agenția de presă IPN.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat că la 21 iulie a anului curent, prin declarația adresată Federației Ruse de a-și retrage trupele de pe teritoriul Transnistriei, Parlamentul Republicii Moldova nu a făcut altceva decât a reiterat acele poziții ale guvernelor care au fost din 1992 încoace. În calitate de unul dintre autorii acestei inițiative, Sergiu Sîrbu a menționat că declarația este una politică, dar se bazează, exclusiv, pe abordare juridică.

Potrivit lui, este vorba despre o solicitare legitimă a autorităților Republicii Moldova cu referire la retragerea necondiționată a trupelor și a munițiilor care au mai rămas pe teritoriul țării și care reprezintă o amenințare constantă pentru securitatea și stabilitatea regională și chiar europeană. De asemenea, este un apel absolut legitim în ceea ce ține de modificarea statutului misiunii de pacificare din una militară în una civilă cu mandat internațional.

Deputatul a mai spus că deși i se pare că această declarație este una întârziată, autoritățile trebuie să reafirme ori de câte ori această poziție, pentru că în caz contrar, va fi pătată acea memorie a persoanelor căzute în Războiul de pe Nistru, care au luptat pentru integritatea țării.

Deputatul PDM este de părere că scopul de bază nu doar a acestor acțiuni, dar și al mai multor, întreprinse de acutala guvernare, este de a „ne ridica din genunchi și de a termina cu această umilință care deja de ani de zile s-a abătut asupra cestui mic stat - Republica Moldova”. Potrivit lui, actuala guvernare are mai mult curaj decât guvernările anterioare deoarece este prima declarație oficială a Parlamentului în care se cere o retragere a trupelor ruse și este prima cerere oficială prin care se cere includerea pe agenda ONU a problemei transnistrene.

„Ajunge să ne rugăm pentru ceea ce ne aparține pe drept în ceea ce privește de respectul pentru suveranitatea țării, independența, integritatea teritorială a ei. Care riscuri pot exista, dacă noi nu facem decât să aducem aminte partenerilor noștri strategici că ei și-au asumat anumite angajamente? Care probleme pot exista, când amintim partenerilor noștri strategici că în 1992 au semnat un acord prin care s-au angajat ca pe etape să-și retragă trupele, că în 1999 s-au angajat în cadrul summitului OSCE să-și retragă trupele de pe teritoriul Transnistriei?”, a spus deputatul.

Dezbaterile publice „Cererea de retragere a trupelor ruse de pe teritoriu Republicii Moldova: legalitate, avantaje, riscuri și pericole”, constituie ediția a 76-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel