logo

Sergiu Sîrbu: Dacă nu am fi votat ridicarea imunităţii, ar fi însemnat că împiedicăm ancheta


https://www.ipn.md/ro/sergiu-sirbu-daca-nu-am-fi-votat-ridicarea-imunitatii-ar-fi-insemnat-ca-impiedic-7965_1023166.html

Dacă deputaţii nu ar fi votat ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Filat, ca să poată fi anchetat, aceasta ar fi însemnat că politicul se implică în justiţie şi că pune piedici anchetei. Declaraţii în acest sens a făcut deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„La 15 octombrie apariţia procurorului general a fost o surpriză pentru noi, agenda parlamentară fiind alta, nu ne-am aşteptat la cererea de ridicare a imunităţii şi nu am avut vreun scenariu anume cum să procedăm. Întrunindu-ne la comisia juridică şi citind materialele din dosar, spun cu mâna pe inimă, ne-au luat cu fiori acele informaţii. Cred că nimeni din această ţară nu era cum să voteze altfel. Noi deja de ani buni optăm pentru anularea imunităţii parlamentare, toţi ar trebui să fie egali în faţa legii”, a specificat deputatul.

Sergiu Sîrbu spune că nu s-a reuşit modificarea Constituţiei anul trecut, dar cu siguranţă deputaţii nu trebuie să aibă imunitate, nu trebuie să se ascundă după acest paravan. „În acordul AIE sunt capitole întregi privind elucidarea fraudei enorme din sistemul bancar, noi nu am fost implicaţi şi e datoria noastră să aflăm adevărul, ca persoanele vinovate să răspundă în faţa legii. Credem că acea unanimitate în Parlament este logică. Noi trebuie să ne dorim să se afle adevărul. Nu ştim dacă Vlad Filat este vinovat, va arăta ancheta. Dacă nu am fi votat ridicarea imunităţii, atunci aceasta ar fi însemnat că punem piedici în faţa anchetei, că vrem să muşamalizăm, că vrem să ascundem .Noi vrem ca adevărul să iasă la suprafaţă. E de datoria noastră să lăsăm justiţia să-şi ducă la bun sfârşit ancheta”, a precizat parlamentarul.

Sergiu Sîrbu nu este de acord că doar o persoană este vizată în acest dosar. „Sunt zeci de dosare şi persoane implicate, cu statut de învinuit. Sunt persoane care urmează să se prezinte în faţa instanţei şi să-şi primească pedeapsa. Dacă există probe că o persoană este implicată, atunci trebuie să se ia măsurile ca persoana să fie deferită justiţiei. Noi nu am făcut decât să dăm o posibilitate justiţiei să acţioneze”, a spus deputatul.

Partidul Democrat, în acelaşi timp, consideră că AIE3 trebuie să continue parcursul european al ţării. „Nu ne dorim denunţarea acordului, nu ne dorim demisia Guvernului, vom face tot posibilul să continuăm reformele lansate. Sperăm că şi colegii din PLDM vor da dovadă de maturitate, de responsabilitate, şi nu vor întreprinde acţiuni care vor duce la destrămarea AIE”, a specificat deputatul.

Sergiu Sîrbu mai spune că alegeri anticipate la moment nu se întrevăd. „Vrem ca justiţia să-şi facă datoria, persoanele vinovate să fie trase la răspundere, cele nevinovate să fie achitate, iar guvernarea să lucreze în continuare pe programul Guvernului. Alte ieşiri din situaţie noi nu avem”, a încheiat parlamentarul.

Dezbaterea cu tema: „Profesionalismul organelor de drept, comportamentul clasei politice şi al protestatarilor în cazul retragerii imunităţii şi reţinerii deputatului Vlad Filat, preşedinte PLDM” este a 42-a din cadrul ciclului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.