În data de 22 septembrie va fi lansat concursul pentru proiecte de reconstrucție a Filarmonicii Naționale. Ministrul culturii califică reconstrucția acestui edificiu drept un proiect de suflet. Sergiu Prodan spune că noua Filarmonică trebuie să fie una excepțională, cu o acustică de invidiat, notează IPN.
La un an de la învestirea Guvernului, ministrul culturii spune că prioritatea sa într-un an de mandat a fost crearea echipei ministeriale. Sergiu Prodan spune că, pe perioada fostelor guvernări, domeniul culturii, parte componentă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, era ignorat.
„Ceea ce am preluat la minister este o echipă de 6 persoane. Un domeniu atât de vast cum este cultura nu poate activa cu 6 persoane. Noi am început să creăm Ministerul Culturii. Avem 3 direcții de bază. Acum avem un personal de 35 de unități în Minister. La ultima ședință de Guvern am reușit crearea în cadrul Ministerului a încă 5 unități”, a spus Sergiu Prodan în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.
Ministrul spune că pentru prima dată în ultimii 10-15 ani statul vine cu un proiect de susținere a producțiilor teatrale și spectacolelor concertistice în bază de concurs. În acest scop, în bugetul ministerului sunt prevăzute 15 milioane de lei.
„Unul dintre cele mai importante lucruri este deblocarea investițiilor în producția artistică, mă refer la spectacole, în primul rând. În perioada anterioară, subvențiile alocate instituțiilor publice, printre care teatrele, vizau doar salarizarea și cheltuielile de întreținere. Investiții în spectacole noi, decoruri, costume nu se făceau deloc. Cu o astfel de abordare, amploarea spectacolelor lăsa de dorit”, a mai spus ministrul Culturii.
Prioritatea Ministerului este și reconstrucția Filarmonicii Naționale, distruse de flăcări acum doi ani.
„O Filarmonică Națională în Republica Moldova este un proiect de suflet. Filarmonica ce a ars, cu tot regretul că a ars, nu avea o sală de regretat. Artiștii Filarmonicii Naționale activează acum în condiții foarte bune la Palatul Republicii. Sala Filarmonicii trebuie să fie instrument muzical în sine, trebuie să aibă o acustică perfecta, altfel nu are rost. Nu avem nevoie de încă o sală dintr-o casă de cultură în centrul Chișinăului, ea trebuie să fie excepțională. La 22 septembrie va fi anunțat concursul pentru idei de construcție a Filarmonicii ”, a mai spus Sergiu Prodan.
Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a ars la 24 septembrie 2020. În urma incendiului, tavanul sălii principale s-a prăbușit, iar clădirea s-a transformat în ruine, peste 3500 de metri pătrați fiind afectați de flăcări.