logo

Sergiu Prodan despre asfaltarea drumului din Butuceni: asfaltul, în sine, nu este distructiv


https://www.ipn.md/ro/sergiu-prodan-despre-asfaltarea-drumului-din-butuceni-asfaltul-in-7967_1101618.html

Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă pentru a vedea dacă s-a respectat legislația națională atunci când a fost asfaltat drumul din satul Butuceni, parte a Rezervației cultural-naturală „Orheiul Vechi”. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că asfaltarea drumului nu a adus niciun prejudiciu patrimoniului național, iar practica asfaltării drumurilor în rezervații este des întâlnită și în alte state, notează IPN.

Ministrul Culturii spune că drumul din satul Butuceni, localitate care este parte a Rezervației „Orheiul Vechi”, reprezenta o problemă pentru localnici. Sergiu Prodan spune că administrația Rezervației, la cererea locuitorilor din Butuceni, s-a adresat Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să includă drumul din Butuceni, cu lungimea de 3,7 km, în programul de lucru pentru anul 2023.

„S-a adus sau nu daună rezervației, s-a adus sau nu daună patrimoniului? Aici cuvântul trebuie să și-l spună specialiștii, Consiliul Național al Monumentelor Istorice, Agenția de Inspectare. Regretabilă este scăparea administrației Rezervației care nu s-a asigurat până la ultima virgulă de respectarea procedurilor indicate în legislație. A demarat o anchetă internă, însă ea nu a fost demarată pentru a pedepsi pe cineva. Acest drum era o problemă gravă pentru comunitate, pentru localnicii din satul Butuceni, pentru activitatea economică și agricolă din această zonă, pentru acest drum nu poate fi găsită o soluție de ocolire”, a spus Sergiu Prodan în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Ministrul Sergiu Prodan spune că experiența altor state arată că asfaltarea drumurilor în rezervațiile naturale nu este interzisă, chiar dacă acestea sunt pavate.

„Asfaltul în sine, nu este un element distructiv. Dacă ne uităm la experiența altor țări, drumurile din rezervații, drumurile care duc spre situri arheologice, în zone protejate, sunt asfaltate, uneori chiar peste pavajul existent. În cazul nostru, la Orheiul Vechi, un pavaj nici n-a existat. De aceea, toate discuțiile sunt doar ipotetice și nu au substanță. Asfaltul în sine și lucrările făcute nu au adus nicio daună satului Butuceni, patrimoniului național. Dar asta este doar părerea mea. Am cerut Agenției de Inspectare a Monumentelor să verifice dacă în procesul lucrărilor s-a adus sau nu vreo daună”, a mai spus ministrul Culturii.

Potrivit ministrului Culturii, în urma discuțiilor din spațiul public privind oportunitatea asfaltării drumului din Butuceni, conducerii Rezervației „Orheiul Vechi” i s-a cerut să elaboreze și să prezinte proiectul de amenajare a drumului în concordanță cu cerințele de păstrare și valorificare a monumentelor de patrimoniu din Rezervație.