logo

Sergiu Ostaf: Rusia a implementat aceeaşi strategie de expansiune pentru Moldova şi Georgia


https://www.ipn.md/ro/sergiu-ostaf-rusia-a-implementat-aceeasi-strategie-de-expansiune-pentru-moldova--7978_1027471.html

Federaţia Rusă are implementată în Republica Moldova o strategie de expansiune asemănătoare cu cea din Georgia, care constă în dominaţia spaţiului informaţional, decredibilizarea instituţiilor publice, divizarea societăţii şi formarea unor imagini negative pe fundalul unor crize. Constatarea a fost făcută de către Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

„Una din componentele strategiei a reuşit, fiind ştirbită imaginea ce ţine de integrarea europeană. Atât în Republica Moldova, cât şi în Georgia, a scăzut încrederea privind perspectiva integrării europene. Nu este o glumă când potrivit sondajelor peste 60% din populaţie nu-si doreşte integrarea europeană” a spus Ostaf.

Un alt aspect al politicii de expansiune a Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi Georgia o reprezintă dominaţia spaţiului informaţional. „Rusia a reuşit prin intermediul posturilor de televiziune ruseşti, dar şi a posturilor de radio şi reţelelor de socializare, să-şi creeze o imagine favorabilă pentru majoritatea cetăţenilor din Moldova şi din Georgia. Rusia este favorizată în raport cu Ucraina privind anexarea Crimeii. Astfel au fost determinaţi să creadă o bună parte din cei care locuiesc în Republica Moldova sau Georgia”, a precizat directorul CReDO.

Referindu-se la lipsa de credibilitate în instituţiile statului, Sergiu Ostaf a menţionat că prin strategia sa, Kremlinul a reuşit să scoată în evidenţă elementul oligarhic. „Sondajele arată că în Republica Moldova doar 10% au încredere în instituţiile statului. Lipsa credibilităţii în aceste instituţii este justificată prin faptul că anumiţi oligarhi deţin controlul asupra lor”, a declarat directorul Centrului..

Sergiu Ostaf susţine că la ordinul Kremlinului anumiţi experţi analizează punctele vulnerabile şi problemele cu care se confruntă fiecare ţară, pentru a le folosi ulterior în politicile lor de expansiune.