logo

Sergiu Ostaf: Panglica „Sfântului Gheorghe” iniţială este diferită de cea de acum


https://www.ipn.md/ro/sergiu-ostaf-panglica-sfantului-gheorghe-initiala-este-diferita-de-cea-de-acum-7978_1019438.html

Sunt 3 panglici ale „Sfântului Gheorghe” foarte diferite, iar cea pe care o poartă acum susţinătorii acestui simbol este diferită de cea iniţială atât prin tonalitatea culorilor, cât şi prin forma liniilor. Despre aceasta a vorbit directorul executiv CreDO, Sergiu Ostaf, la dezbaterile publice cu tema: „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii”, organizată de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Sergiu Ostaf a spus că este o ipoteză că partidele politice din Republica Moldova utilizează acest simbol pentru a cultiva şi a menţine anumite aspiraţii identitare separatiste aşa cum demonstrează practica din Ucraina. Expertul subscrie aspectului istoric al simbolului spunând că este o încercare de a substitui un simbol cu altul şi a adăugat că speră că acele partide care îl utilizează încearcă să se identifice, dar nu se urmăreşte fărâmiţarea ţării.

Sergiu Ostaf a ţinut să menţioneze că cei care contestă utilizarea panglicii „Sfântului Gheorghe” nu sunt doar din zona politicului, aşa cum sunt, spre exemplu, liberalii care doresc interzicerea acesteia, dar sunt şi din alte categorii sociale.

Totodată, Sergiu Ostaf consideră că intervenţiile în sensul interzicerii unui simbol creează anumite pericole. Expertul e de părere că anume comportamentul responsabil al tuturor partidelor ar trebui să includă explicaţii clare pentru societate că în anumite state acest simbol este utilizat ca unul separatist, dar la noi are altă semnificaţie, o altă încărcătură, fără a stârni focare de separatism. „E o problemă de utilizare în confruntarea acestui simbol cu alte elemente simbolistice. Ca o soluţie de consolidare a societăţii ar fi utilizarea comună a două simboluri – panglica şi un simbol al Republicii Moldova”, a opinat expertul.

Dezbaterile publice cu tema „Panglica „Sfântului Gheorghe”, cea care uneşte şi dezbină: motive şi soluţii” este a XXXVIII ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” realizat de IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.