logo

Sergiu Litvinenco propune modificarea Legii cu privire la CSM


https://www.ipn.md/ro/sergiu-litvinenco-propune-modificarea-legii-cu-privire-la-csm-7965_1071255.html

Deputatul Fracțiunii PAS. Blocul ACUM Sergiu Litvinenco a înregistrat, la Secretariatul Parlamentului, o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Deputatul pledează ca membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari să rămână a fi numiți de către Parlament, dar să fie selectați de către o comisie specială, constituită de către Biroul permanent al Parlamentului, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco propune ca fiecare fracțiune să înainteze în componența acestei comisii câte un candidat. Aceștia să nu fie deputați, deținători de funcții de demnitate publică sau membri de partid, dar persoane din domeniul dreptului, reprezentai ai domeniului academic și ai societății civile din domeniul dreptului.

Potrivit deputatului, dacă va exista voință politică, inițiativa legislativă poate fi votată în două lecturi în prima ședință a Parlamentului din această sesiune.

Sergiu Litvinenco susține că inițiativa legislativă a fost elaborată în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, făcute în avizul asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la CSM, pe care Parlamentul l-a adoptat mai întâi în două lectură, apoi a solicitat opinia Comisei de la Veneția.

Deputatul afirmă că, în acel aviz, Comisia de la Veneția a recomandat să fie analizată oportunitatea numirii membrilor CSM din rândul Parlamentului de către o majoritate calificată, de exemplu de 2/3, sau selectarea acestor membri să se facă de către o comisie independentă. Cu toate acestea, în legea care a intrat în vigoare la 31 ianuarie, a rămas prevederea conform căreia Comisia juridică a Parlamentului este cea care selectează candidații la funcția de membru al CSM.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, aceasta este o problemă, deoarece Comisia juridică este constituită din deputații partidelor reprezentante în Parlament, prin urmare este vorba de nerespectarea principiului independenței acesteia, menționat în avizul Comisiei de la Veneția.