logo

Sergiu Litvinenco: Legea evaluării judecătorilor și procurorilor va fi votată până la sfârșitul anului


https://www.ipn.md/ro/sergiu-litvinenco-legea-evaluarii-judecatorilor-si-procurorilor-va-fi-7965_1086075.html

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco se disociază de votul deputaților din Parlament în urma căruia magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat au fost numiți judecători la Curtea Supremă de Justiție. Se întâmplă după ce Procuratura Anticorupție a anunțat că nota informativă a SIS privind averea celor doi servește drept temei în cadrul unui proces penal. Sergiu Litvinenco spune că doar evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va asigura o curățare veritabilă a sistemului, notează IPN.

Ieri, printr-un comunicat de presă, Procuratura Anticorupție a anunțat că a pornit verificările informațiilor prezentate în nota Serviciului de Informații și Securitate privind averea magistraților Nina Cernat și Dorel Musteață. Procuratura examinează acțiunile celor doi prin prisma infracțiunii de îmbogățire ilicită. Ministrul Justiției spune că Parlamentul este cel care și-a dat votul în favoarea numirii lui Musteață și Cernat în calitate de judecători la CSJ.

„Curățarea sistemului poate începe doar prin implementarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Am elaborat un concept, el este în dezbateri publice. Suntem în discuții cu Comisia de la Veneția. Această inițiativă va curăța sistemul. Numirea acestor oameni a fost decizia Parlamentului. Acești judecători sunt numiți la Curtea Supremă de Justiție, iar CSJ va fi prima instituție supusă evaluării. Ei vor fi supuși evaluării și dacă nu se constată integritatea acestora, atunci ei vor fi excluși din sistem”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Litvinenco spune că doar evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va duce la curățarea sistemului. Inițiativă prevede atât instituirea unei comisii de evaluare, cât și instituirea unei misiuni de monitorizare a procesului. Potrivit conceptului publicat de Ministerul Justiției, Misiunea Internațională de Monitorizare va fi creată din 7 membri, dintre care 5 vor fi desemnați de partenerii externi ai Republicii Moldova și 2 vor fi delegați de societatea civilă.

„Decizia privind evaluarea extraordinară este o decizie asumată, votată de cetățeni, dacă doriți. Ea este irevocabilă. Noi ne dorim ca judecătorii să fie parte a reformei, nu să se opună acestei reforme. Noi vom institui o comisie de evaluare din 6 membri, 3 experți internaționali delegați de partenerii internaționali și 3 experți naționali. Sper până la sfârșitul anului să avem acest proiect votat în Parlament”, a mai spus ministrul Justiției.

Potrivit conceptului, procurorii și judecătorii vor fi evaluați atât prin prisma profesionalismului, cât și prin prisma integrității. Ministrul Justiției dă asigurări că documentul va fi aprobat de Parlament doar după expertizarea proiectului de către Comisia de la Veneția.