logo

Sergiu Litvinenco, despre refuzul lui Ion Chicu și a unor miniștri de a asigura interimatul funcțiilor


https://www.ipn.md/ro/sergiu-lirvinenco-despre-refuzul-lui-ion-chicu-si-a-7965_1078644.html

Refuzul prim-ministrului în exercițiu și al unor miniștri de a asigura interimatul funcțiilor după 31 decembrie seamănă cu o diversiune împotriva statului și a cetățenilor săi. Este părerea deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care crede că această acțiune, în criză pandemică și economică, este „un act de răzbunare împotriva propriului popor”, notează IPN.

„Gestul lor este și mai grav, dacă ținem cont că asigurarea interimatului funcției de prim-ministru sau de miniștri se poate face, conform unei legi strâmbe în vigoare, doar de către miniștrii care rămân. Adică, dacă admitem că pleacă toți miniștrii și rămâne doar ministrul apărării, apoi anume el trebuie să fie și prim-ministru interimar, și ministru interimar la sănătate, și la finanțe, și la economie, și la justiție și în restul ministerelor”, explică acesta într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, gestul este o încercare a ex-președintelui Igor Dodon de a induce în opinia publică ipoteza conform căreia „din 24 decembrie Maia Sandu e la guvernare”. „Strategia lor de pasare a responsabilității nu va funcționa. Mai ales că acum acțiunile lor sunt o bătaie de joc în raport cu oamenii acestei țări. De aceea, vor fi pedepsiți si mai drastic în cadrul următoarelor alegeri parlamentare”, a scris Sergiu Litvinenco.

Pe 24 decembrie, Ion Chicu, după întrevederea cu președintele țării Maia Sandu, a scris pe pagina sa de Facebook că va asigura interimatul funcției de prim-ministru doar până la 31 decembrie. Tot până la 31 decembrie, interimatul funcțiilor de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, ministru al finanțelor și ministru al economiei și infrastructurii va fi asigurat de miniștrii Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuța și, respectiv, Anatol Usatîi.

Legislația în vigoare a Republicii Moldova nu stabilește obligativitatea primului ministru și a membrilor cabinetului de miniștri de a exercita interimatul după demisia Guvernului până la învestirea unui nou guvern. La ultima sa ședință înainte de demisie, Guvernul a aprobat și plecarea din funcție a mai multor secretari de stat din cadrul ministerelor.