logo

Sergiu Harea: România este prieten și partener pentru Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/sergiu-harea-romania-este-prieten-si-partener-pentru-republica-8004_1098511.html

România este prieten și partener pentru Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește cooperarea economică. Urmare a colaborărilor de-a lungul anilor și a investițiilor reciproce, astăzi se atestă o integrare economică a celor două maluri ale Prutului. De această părere este Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”, organizată de Agenția de presă IPN.

Sergiu Harea spune că instituția pe care o conduce, Camera de Comerț și Industrie, a fost și este cea care a integrat agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului pentru a crește competitivitatea lor. „Investițiile sunt de ambele părți, sunt și din România în Republica Moldova, și invers. Odată ce are loc acest lucru, putem remarca o intensificare a relațiilor. Respectiv, are loc și o integrare a economiilor. Este vorba de investiții în infrastructură, în dezvoltarea rețelelor energetice și nu doar, care reprezintă un pilon de dezvoltare economică. Toate proiectele care le-am menționat denotă o intensificare a colaborărilor bilaterale. Eu consider că sunt importante discuții bilaterale, forumuri de afaceri, dar și o viziune clară din partea autorităților, care va ajuta în cele din urmă la întărirea relațiilor. Actualmente noi ne completăm. Noi suntem prieteni, parteneri și atunci când ai lângă tine asemenea componente, ești mai sigur în ceea ce faci”, spune Sergiu Harea.

Sergiu Harea spune că este evident că economiile celor două țări sunt diferite, dar există și multe provocări similare. „Noi suntem o economie mică, PIB-ul Republicii Moldova este mai mic decât PIB-ul județului Brașov. Salariul la noi este mult mai mic decât ceea ce este în România. De la acest lucru trebuie să pornim, dacă vrem să facem niște comparații. Mulți investitori vin în țara noastră pentru că aici avem forță de muncă mai ieftină. Când o să creștem productivitatea muncii în țara noastră, când vom avea o economie mai competitivă, vom avea și succese mai mari”, a mai spus el.

Sergiu Harea a salutat în aceeași ordine de idei decizia Guvernului de la Chișinău, care a acceptat în cele din urmă recomandarea CCI în vederea legalizării pieței forței de muncă pentru cetățenii Uniunii Europene. „Un lucru bun pe care l-a făcut Guvernul actual ține de legalizarea pieței forței de muncă pentru cetățenii UE. La insistența CCI a fost făcut acest lucru, întrucât anterior ne confruntam cu probleme foarte serioase, atunci când cetățenii României vroiau să se angajeze în Republica Moldova. Odată ce s-a întâmplat acest lucru, vedem o creștere a competitivității companiilor noastre, care pas cu pas cucerește piața românească. Dacă o să ne uităm la dinamica comerțului România-Republica Moldova, cu excepția perioadei pandemice, n-o să remarcați vreun an când n-a fost atestată o creștere a exporturilor”, a mai declarat președintele CCI.

Totodată, Sergiu Harea a menționat că Republica Moldova și România au multe acorduri bilaterale, care le permite agenților economici moldoveni să se integreze pe piața UE, respectând rigorile Uniunii Europene. „România este parte a UE și ea respectă regulile care sunt în cadrul Uniunii Europene. Am avut mai multe discuții cu partenerii din România, care au spus că la baza tuturor acțiunilor stau prevederile și legislația UE. La nivel inter-statal între Moldova și România sunt o mulțime de acorduri bilaterale care reglementează activitatea pe domeniul economic, care ajută mediul de afaceri să fie mai aproape unul de altul. La nivel inter-cameral noi avem 14 acorduri de colaborare cu Camera Națională a României, care ne ajută să promovăm agenții economici pe ambele maluri ale Prutului”, a mai precizat el.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a menționat că mesajul politic transmis de Chișinău este unul esențial: „Intensificarea dialogului politic, la nivel de executiv, cu siguranță dă un imbold și este un catalizator pentru companii, întrucât înțeleg că au și acest tip de susținere a programelor pe care le implementează. Este important să existe o susținere la nivel statal pentru mediul de afaceri. Acest lucru favorizează implementarea mai multor proiecte din partea agenților economici”, a punctat Sergiu Harea.

Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.