logo

Sergiu Gurin: România, suport pentru Moldova în alinierea legislației în domeniul sportului la standardele europene


https://www.ipn.md/ro/sergiu-gurin-romania-suport-pentru-moldova-in-alinierea-legislatiei-8004_1098751.html

Experiența României este de referință pentru Republica Moldova în procesul de aliniere a legislației naționale din domeniul sportului la standardele Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de Sergiu Gurin, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise”, organizată de IPN.

„Când am început să elaborăm noua lege a sportului, am mers în România pentru a ne consulta cum să armonizăm legislația Republicii Moldova prin prisma legislației României. Noi am făcut un grup de lucru, am ținut cont și de recomandările venite de la colegii din România. Noi, în Republica Moldova nu am mai avut implementată o strategie națională pentru sport. Au fost câteva tentative, dar au eșuat. Pentru a nu merge pe aceeași cale, ne-am consultat cu Ministerul Sportului din România, deoarece ei au avut deja șapte strategii, au o experiență foarte bună și urmează deja a opta strategie”, a declarat Sergiu Gurin.

Potrivit lui, legea sportului din Republica Moldova este încă din 1999 și e o reminiscență a Uniunii Sovietice, a fost făcută pentru cerințele de atunci și are foarte multe lacune. „Pot să zic una dintre ele. De exemplu, federațiile sportive, conform legii, nu pot să procure echipament sportiv. Sună banal, dar este o problemă foarte mare, deoarece astăzi poate doar ministerul să facă acest lucru și ulterior să transmită echipamentele federațiilor, dar este o procedură prea greoaie și care durează foarte mult. Totodată, din cauza aceleiași legi învechite, astăzi sportivii din școlile sportive nu pot participa la campionate naționale, fiind nevoite neapărat să creeze cluburi sportive”, spune Sergiu Gurin.

Sergiu Gurin mai adaugă că în noua lege a sportului lucrurile vor sta altfel și situația ar trebui să se îmbunătățească. Plus la toate, astăzi ministerul încearcă să preia cele mai bune practici din România în privința promovării sportului în masă, începând de la cluburile sportive școlare.

Secretarul de stat declară că, urmare a vizitelor de lucru în România, au fost identificate mai multe modalități de îmbunătățire a lucrurilor în domeniul sportului din Republica Moldova. „Noi nu avem nici medicină sportivă, nici cercetare. Noi nu avem specialiștii care să ne îndrume. Noi am văzut cum funcționează institutul pentru sport din România. Acum suntem în proces de elaborare a noii legi a sportului, unde am și introdus crearea unui institut național pentru sport”, a declarat Sergiu Gurin.

El adaugă că nu se poate vorbi despre proiecte îndrăznețe de dezvoltare a sportului, deoarece nu există un buget mare pentru ele. Cu toate acestea, în continuare se poartă discuții pentru stabilirea unor colaborări de durată între Republica Moldova și România, inclusiv pentru a obține finanțări din surse europene. „În România este un program de dezvoltare a sportului național - oina. Este o experiență frumoasă și noi am propus includerea sporturilor naționale: trânta, aruncarea buzduganului. Asta ar permite să păstrăm patrimoniul nostru național, istoric, tot ceea ce e legat de sport. Noi suntem un popor predispus să practicăm sportul și mai ales sportul individual. Nepoții noștri se vor uita la noi cu alți ochi, deoarece noi vom păstra și transmite mai departe tradițiile noastre sportive”, a declarat Sergiu Gurin.
 

Dezbaterea publică cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sportului, oportunități deschise” este organizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova".