logo

Serghei Erlih: Există mai multe forme ale propagandei ruse în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/serghei-erlih-exista-mai-multe-forme-ale-propagandei-ruse-7978_1099796.html

Rusia manifestă interes pentru situația social-politică din Republica Moldova, întrucât țara se află la granița cu Ucraina și există regiunea transnistreană. O spune istoricul Serghei Erlih, potrivit căruia Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova prin mai multe elemente ale războiului hibrid. Este vorba de propaganda rusă și de formațiunile proruse, care acționează în interesul Moscovei și asupra cărora planează suspiciuni că ar fi finanțate din Rusia, notează IPN.

Potrivit istoricului Serghei Erlih, Rusia și-a activizat propaganda în Republica Moldova, insistând pe aceleași mesaje care sunt promovate și în Ucraina. Atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova Moscova insistă pe retorica anti-NATO, afirmând că la Chișinău și Kiev sunt politicieni care acționează în interesul altor state și că NATO ar fi declanșat războiul din Ucraina.

„Nu cred că Republica Moldova este chiar în centrul atenției Ministerului rus de Externe și al propagandei ruse, dar un interes periferic este, pentru că Moldova se află alături de Ucraina, în plus, aici avem regiunea transnistreană pe care unii o consideră pământ rusesc. E clar că există elemente de propaganda, este o abordare veche să acuzi un politician că lucrează pentru un stat străin, așa cum Maria Zaharova anunță frecvent că Maia Sandu deține cetățenia altui stat. Propaganda rusă merge mai departe și spune că războiul nu se duce cu Ucraina, ci cu NATO. Acum mizele războaielor s-au schimbat. Ele sunt mai mult de ordin economic. Vladimir Putin însă a rămas cu mentalitatea din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, când lupta se dădea pentru teritorii. Ce să facă Rusia cu atât de multe teritorii? Ea însăși are teritorii imense”, a spus istoricul Serghei Erlih în cadrul emisiunii „Территория свободы”.

Potivit istoricului, Rusia mizează în Republica Moldova pe formațiunile conduse de Ilan Șor, asupra căruia planează suspiciuni că și-ar desfășura activitatea din banii Kremlinului.

„În Moldova se observă multe forme ale propagandei ruse, avem formațiunile controlate de Șor și este clar că finanțarea acestor partide depășește capacitățile financiare ale lui Ilan Șor. Este clar că banii nu vin de la Washington sau din Uniunea Europeană, nu putem afirma cu certitudine, dar există suspiciuni că banii vin de la Moscova”, a mai spus Serghei Erlih.

Pentru a bloca propaganda rusă și dezinformarea, autoritățile de la Chișinău au suspendat licențele de emisie pentru șase posturi TV pe perioada stării de urgență. În decizia Comisiei Situații Excepționale se menționează că suspendarea licențelor de emisie are loc „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”