logo

Serghei Ciobanu prezintă un program investițional care vizează „cele mai importante sectoare de economie naționalăˮ


https://www.ipn.md/ro/serghei-ciobanu-prezinta-un-program-investitional-care-vizeaza-cele-7967_1107008.html

Reprezentantul societății civile, Serghei Ciobanu, susține că o companie de infrastructură a trimis, în luna aprilie curent, un demers către Guvernul Republicii Moldova „cu privire la investirea în cele mai importante sectoare de economie națională a unei sume care depășește 3 miliarde de dolariˮ. Compartimentele programului investițional au vizat asigurarea raioanelor republicii cu obiective sportive, lichidarea deficitului de instituții balneologice, soluționarea problemelor diasporei. După examinarea solicitării, programul a fost respins. Pentru a prezenta detalii despre acest caz, reprezentantul societății civile, Serghei Ciobanu, a susținut o conferință de presă la IPN.

Reprezentantul societății civile, Serghei Ciobanu, a comunicat că, în cadrul programului, drept răspuns la problema asigurării raioanelor republicii cu obiective sportive și lipsa de spații care să corespundă standardelor internaționale, s-a propus crearea rețelei de obiective sportive în Republica Moldova, mai exact amplasarea unor săli pentru sportul de performanță în Edineț, Nisporeni, Stăuceni, Ialoveni, Cahul.

Serghei Ciobanu a subliniat că populația din majoritatea raioanelor, inclusiv copii și tineret, sunt lipsiți de posibilitatea de a face sport pentru amatori și de performanță. Deși localitățile propuse și-au găsit reflecția în diferite documentații de urbanism, acest proiect nu a fost acceptat de către Guvern, motivând faptul că deja există proiecte de acest gen în cadrul altor programe și sarcini prioritare pentru Republica Moldova. Serghei Ciobanu a solicitat oferirea informațiilor privind localitățile unde se realizează asemenea proiecte.

Potrivit lui Serghei Ciobanu, un alt compartiment vizează lichidarea deficitului de instituții balneologice menite să acorde acces tuturor cetățenilor la tratamentul balneologic și profilactic. În cadrul program investițional s-a propus extinderea capacităților de cazare și tratament al complexului sanatorial existent în municipiul Cahul, ceea ce ar spori considerabil atractivitatea turistico-balneară a Republicii Moldova, a spus Serghei Ciobanu.

Reprezentantul societății civile a comunicat că migranții moldoveni din diferite țări vin cu mesajul lor în fața opiniei publice „pentru a atenționa Guvernul Republicii Moldova și societatea civilă asupra problemelor care devin tot mai grave din cauza că nu sunt abordate și soluționate la nivel de statˮ. Printre doleanțele diasporei se regăsește acordarea serviciilor consulare și de avocatură reținuților și deținuților. De asemenea, diaspora solicită acordare de servicii privind ofertele de muncă și domiciliu în țara străină, inițierea unui program de revenire în țară a migranților de muncă, eliberarea fără plată a pașaportului alb pentru cetățenii care și-au pierdut sau au rămas cu actele în afara termenului de valabilitate la fiecare consulat a Moldovei în țările în care se află.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.