În Republica Moldova, la capitolul utilizării banilor publici şi impozitelor, situaţia lasă de dorit. Curtea de Conturi scoate la iveală tot mai multe abateri şi încălcări, însă nu dispune de destule pârghii de sancţionare, poate face doar recomandări. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, transmite IPN.
„Nu avem pârghii de a acţiona. În urma rapoartelor, atenţionăm Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie”, a spus Serafim Urechean. Totodată, acesta a spus că din totalitatea de cazuri adresate organelor speciale, un număr mic de încălcări ajunge a fi sancţionat. Potrivit acestuia, din 2005, peste 120 de încălcări au fost înaintate organelor speciale, dintre care doar 3 au fost remise în instanţă de judecată. El afirmă că Parlamentul Republicii Moldova are unele recomandări de la alte instituţii de audit din străinătate de a înzestra Curtea de Conturi a Republicii Moldova cu dreptul de sancţionare.
Întrebat cât de bine sunt gestionaţi banii care intră în ţară în formă de granturi şi donaţii, Serafi Urecheanu a spus că nici în acest caz Curtea nu are împuterniciri de acţionare, decât în cazul în care donatorii cer acest lucru.
De asemenea, preşedintele curţii de Conturi s-a arătat îngrijorat şi de gestionarea banilor în municipiul Chişinău. Acesta a spus că sunt foarte multe venituri ratate, iar vina ar fi incompetenţa şi cumătrismul.