Senatorul francez Robert Badinter recomandă autorităţilor moldovene să renunţe la carcere
https://www.ipn.md/ro/senatorul-francez-robert-badinter-recomanda-autoritatilor-moldovene-sa-renunte-l-7967_981912.html
Senatorul francez Robert Badinter, aflat în vizită la Chişinău, recomandă autorităţilor moldovene să renunţe la carcere, iar în locul Penitenciarului nr. 13 din capitală să deschidă un centru cultural, transmite Info-Prim Neo.
Robert Badinter a venit în Republica Moldova pentru a examina condiţiile de detenţie a minorilor. „Este un drum deloc uşor de parcurs. Trebuie de rezolvat urgent problema detenţiei provizorie. Guvernul şi parlamentul trebuie să vadă ce se poate de făcut pentru a proteja drepturile şi a asigura protecţia minorilor. Democraţia în ţară nu se opreşte la porţile penitenciarului”, a declarat Robert Badinter la o conferinţă de presă vineri, 16 aprilie, după ce a vizitat penitenciarul nr.13.
Senatorul francez s-a adresat ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, cu îndemnul de a „închide definitiv şi urgent carcerele din penitenciar”. „Am rămas şocat de rămăşiţele din trecut. Sunt inumane condiţiile în care stau deţinuţii, au spaţii limitate, nu sunt oferite condiţii sanitare, WC-ul este din evul mediu şi robinete sunt puse prea sus. Această stare de lucruri trebuie schimbată”, a spus Robert Badinter.
Alexandru Tănase a menţionat că justiţia pentru copii este unul din domeniile prioritare în care guvernul continuă să asigure reforme importante. Penitenciarul nr. 13 este o moştenire lăsată de către sovietici. „Ceea ce aţi văzut aici este absolut inadmisibil pentru un stat democratic. Aceşti copii arestaţi au fost condamnaţi la detenţie, nu şi la condiţii inumane. Viitorul european al Republicii Moldova depinde de modul cum se va schimba organizarea sistemului de executare a pedepselor”, a declarat ministrul justiţiei.
Potrivit lui Alexandru Tănase, decizia de demolare a Penitenciarului nr. 13 a fost votată, dar nu poate fi aplicată pentru că nu sunt bani. Pentru construcţia unui nou penitenciar este nevoie de 20 de milioane de euro. „Noi mizăm că vom putea câştiga granturi sau alte surse pentru demararea acestui proiect”, a spus Alexandru Tănase.
Şeful Penitenciarului nr.13, Victor Petrachi, susţine că toate carcerele vor fi închise în timpul apropiat. „Susţin ideea demolării acestui penitenciar. De aceste condiţii proaste au parte nu doar deţinuţii, ci şi angajaţii închisorii”, a menţionat Victor Petrachi.
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, a reiterat necesitatea construirii unui sistem de justiţie juvenilă, în care detenţia să fie o ultimă soluţie. Uniunea Europeană oferă susţinere Republicii Moldova printr-un proiect de reformare a sistemului penitenciar şi de instruire a personalului penitenciarului. Proiectul a început acum 6 luni şi va dura doi ani.
“Convenţia privind Drepturile Copilului îndeamnă statele-membre să ia în considerare potenţialul de reintegrare al copiilor aflaţi în conflict cu legea. Copii pot învăţa din propriile greşeli şi trebuie învăţaţi să respecte drepturile altora, iar bunele practici în justiţia juvenilă trebuie să reflecte acest lucru”, a menţionat la conferinţa de presă reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster.
În Penitenciarul nr.13, construit în 1846, în acest moment sunt 987 de deţinuţi, inclusiv 26 de minori, de la vârsta de 15 ani.
Robert Badinter este senator, jurist criminalist şi profesor universitar. El a devenit celebru pentru lupta sa împotriva pedepsei cu moartea şi promovarea drepturilor omului. Vizita senatorului francez în Republica Moldova este organizată de UNICEF, Ambasada Franţei în Moldova, în cooperare cu delegaţia UE şi Consiliul Europei.