logo

Semnături în susţinerea campaniei „Aducem Basarabia acasă”


https://www.ipn.md/ro/semnaturi-in-sustinerea-campaniei-aducem-basarabia-acasa-7967_1006172.html

Voluntarii Platformei Civice Acţiunea 2012 îşi propun să adune peste 100 de mii de  semnături în susţinerea unei iniţiative legislative privind statutul basarabenilor în România. Începând cu vineri, 28 iunie, în Scuarul Europei din Chişinău va fi amplasat un cort unde, timp de 5 weekenduri, vor fi colectate semnăturile. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, voluntarii au spus că o campanie similară are loc şi în România. Aceasta a fost lansată în luna aprilie, iar până acum au fost colectate peste 70 de mii de semnături.

Pot semna în susţinerea iniţiativei doar cetăţenii Republicii Moldova cu domiciliul în România, în baza datelor din paşaport. Potrivit voluntarilor, iniţiativa se referă la facilitarea angajării în câmpul muncii a basarabenilor din România şi la reducerea sumei de 500 de euro pe care trebuie să o confirme că o deţine persoana la solicitarea vizei pentru România. Totodată, pentru basarabenii din România se prevăd aceleaşi drepturi la sănătate, învăţământ, medicină şi protecţie socială ca pentru toţi românii.

Irina Guţu, membră a Platformei Civice Acţiunea 2012, a spus că scopul acestei campaniei este de a apropia cele două state surori şi de a facilita activitatea basarabenilor în România. Potrivit tinerei, în ultimul timp tot mai mulţi moldoveni devin cetăţeni ai României, acest lucru arată că tot mai mulţi oameni vor avea nevoie de promulgarea acestei legi.

„Noi românii din stânga Prutului am demonstrat, nu doar odată, că ne dorim să facem parte din România Mare. E timpul să ne mobilizăm, să ne dăm acordul pentru proiectul de lege privind statutul cetăţenilor moldoveni în România”, a spus tânăra.

Sorin Becciu, membru Acţiunea 2012, a spus că o altă prevedere a iniţiativei care urmează a fi înaintată după colectarea semnăturilor va fi instituirea unei comisii parlamentare sau instituţii care să gestioneze relaţiile cu Republica Moldova.

În România Campania „Aducem Basarabia acasă” se va încheia pe  31 august.