logo

Semnătura mobilă nu mai este un serviciu gratuit


https://www.ipn.md/ro/semnatura-mobila-nu-mai-este-un-serviciu-gratuit-7967_1006285.html

Semnătura mobilă, care face posibilă semnarea actelor de la distanţă, prin intermediul telefonului mobil, din această lună nu mai este un serviciu gratuit. Operatorii de telefonie mobilă au afişat deja tarifele, iar preţul minim este de 10 lei, transmite IPN.

Cei doi operatori de telefonie care prestează serviciul Semnătura mobilă percep aceleaşi taxe. Tariful pentru 10 semnături care pot fi folosite timp de o lună este de 10 lei. Persoanele care vor avea nevoie de 50 de semnături vor trebuie să achite 30 de lei; 200 de semnături pe lună vor costa 50 de lei, iar 500 de semnături – 70 de lei. Există şi pachetul Semnătura mobilă business, pentru persoane juridice, cu plată lunară de 50 de lei pentru 1000 de semnături.

Potrivit coordonatorului în comunicare din cadrul Centrului de guvernare electronică, Ilona Spătaru, până acum au fost procurate 4010 de semnături mobile. Majoritatea utilizatorilor acestui serviciu sunt agenţi economici. Cu Semnătura mobilă utilizatorii pot raporta electronic la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Casa Naţională de Asigurări Sociale (e-CNAM şi e-CNAS), pot solicita licenţe de activitate la Camera de Licenţiere ( e-Licentiere) şi pot depune online declaraţiile de venit (Declaraţia electronică). Pe viitor toate serviciile electronice care vor fi lansate şi vor avea nevoie de semnătura titularului vor fi racordate la serviciul Semnătura mobilă.

Până pe 30 iunie curent, Semnătura mobilă a fost gratuită.