Semnarea unui tratat de frontieră cu Republica Moldova nu este o condiţie pentru aderarea României la zona Schengen, declară un oficial european
https://www.ipn.md/ro/semnarea-unui-tratat-de-frontiera-cu-republica-moldova-nu-este-o-conditie-pentru-7965_970248.html
Semnarea unui tratat de frontieră cu Republica Moldova nu este o condiţie pentru aderarea României la zona Schengen, a declarat ieri, 23 iunie, la Ljubljana David Brozina, consilier al ministrului de interne din Slovenia, ţară ce deţine preşedinţia UE, scrie NewsIn, citată de Info-Prim Neo.
"Tratatul de frontieră cu R. Moldova nu este o condiţie pentru aderarea la zona Schengen, ci controlul eficient al frontierei, astfel încât nimeni să nu intre pe teritoriul UE din ţări terţe fără a fi controlat de poliţia de frontieră română”, a menţionat sursa citată în cursul unei întâlniri cu un grup de jurnalişti români.
„România se află chiar în mijlocul fluxurilor de trafic – spre exemplu drogurile care vin din Afganistan – şi este foarte important să adere pe cât de repede posibil la Schengen pentru a putea controla toate aceste fluxuri de trafic”, a spus David Brozina.
Marko Gasperlin, coordonatorul grupului de lucru pentru evaluarea Schengen a arătat că din punctul de vedere al poliţiei, este mult mai simplu de gestionat zona de frontieră, dacă există un tratat cu statul vecin, dând drept exemplu situaţia dintre Slovenia şi Croaţia, care-şi dispută o zonă de coastă la Marea Adriatică.
Potrivit scrisorii comune trimise de miniştrii de interne din România şi Bulgaria, cele două ţări intenţionează să adere împreună în 2012 la zona Schengen, dată apreciată drept "foarte ambiţioasă", dar pe care Slovenia o va susţine, a spus David Brozina.
Iniţiat în 2005 de şapte state membre: Austria, Belgia, Germania, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Spania, convenţia de la Prum, numită şi acordul Schengen III, permite procurorilor sau poliţiştilor dintr-un stat membru să identifice profilul unui criminal în baza de date a altui stat membru. Preşedinţia germană a UE a propus în 2007 extinderea acestui tratat la toate statele membre.
Autorităţile de la Chişinău condiţionează încheierea Convenţiei privind micul trafic de frontieră cu România prin semnarea Tratatul privind frontiera de stat.
Acestea invocă faptul că în textul Convenţiei privind micul trafic de frontieră este folosită noţiunea frontieră de stat moldo-română, care nu este deocamdată stabilită prin nici un document.