Semnarea Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI se amână, Valeriu Lazăr
https://www.ipn.md/ro/semnarea-acordului-de-liber-schimb-in-cadrul-csi-se-amana-valeriu-lazar-7966_989093.html
Noi am insistat şi partea rusă a acceptat, spre finalul lucrărilor şedinţei Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, asupra unei runde de consultări bilaterale în contextul negocierii proiectului Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI, a spus într-o conferinţă de presă vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei şi copreşedinte al Comisiei, citat de Info-Prim Neo.
„ Pe ultima fază a negocierilor acestui document, Federaţia Rusă (FR) şi partenerii săi din Uniunea vamală, Belarus şi Kazahstan, au propus aplicarea unor excepţii în regimul de comerţ liber, care, în viziunea părţii moldave, contravin principiilor de bază ale unui comerţ liber, adică fără aplicarea anumitor taxe vamale sau taxe echivalente acestora. În cazul dat, FR împreună cu aceste două ţări din Uniunea vamală propun aplicarea taxelor vamale la export pe mai multe poziţii sensibile pentru Republica Moldova, în particular la gazele naturale şi la lemn şi articole din lemn”, a precizat Lazăr.
Potrivit afirmaţiilor sale, pe parcursul negocierilor multilaterale, s-a încercat a convinge parte rusă şi alţi parteneri despre necesitatea eliminării acestor excepţii, dacă nu imediat cel puţin gradual, fiindcă aplicarea taxelor vamale la exportul gazelor naturale sau lemnului ar majora costurile acestor mărfuri pentru Republica Moldova.
„Noi, fiind o ţară cu o experienţă de activitate de 10 ani în Organizaţia Mondială a Comerţului insistăm a spune că aplicarea acestor taxe vamale la export nu ar trebui să fie proprie unui acord de comerţ liber”, a relevat Lazăr.
Vicepremierul a menţionat că în prezent ministerul Economiei pregăteşte un grup de negociatori, care va pleca la Moscova pentru runda de consultări bilaterale acceptată de parte rusă.
„Chiar dacă consultările pe marginea proiectului Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI sunt multilaterale, avem ce discuta şi la bilateral”,a mai adăugat el.
Iniţial, s-a spus că noul Acord de Comerţ Liber în cadrul CSI va fi elaborat în corespundere cu normele OMC şi după consultări cu ţările-membre va fi semnat în luna mai a acestui an.
Valeriu Lazăr a spus că anunţarea pe ultima fază a negocierilor a unor excepţii în regimul de liber schimb a trezit nedumerirea nu numai a Moldovei, dar şi a altor ţări, de exemplu, a Armeniei şi pe unele poziţii a Ucrainei, astfel încât semnarea Acordului, după toate probabilităţile, va fi amânată pentru mai târziu.