logo

Semnarea acordului de liber schimb cu EFTA e un pas important pentru Moldova, ministru


https://www.ipn.md/ro/semnarea-acordului-de-liber-schimb-cu-efta-e-un-7966_1098023.html

Republica Moldova s-a alăturat Acordului de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Acest lucru înseamnă facilități și eliminarea de taxe vamale pentru o serie de produse industriale și agricole. Documentul a fost semnat la Liechtenstein, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul dezvoltării economice și digitalizării Dumitru Alaiba, a declarat că Semnarea acordului cu  EFTA reprezintă un pas semnificativ pentru Republica Moldova în ceea ce privește extinderea piețelor de export și consolidarea relațiilor comerciale.

Acordul EFTA prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și facilități pentru accesul pe piață a produselor agricole. Pentru produsele agricole, statele membre EFTA au oferit un acces îmbunătățit pe piață în comparație cu alte state care nu sunt membre UE. Facilitățile se vor răspândi asupra produselor agricole de bază, cât și celor prelucrate: legume și fructe uscate, ulei, sucuri și dulcețuri etc.

Potrivit ministrului, regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM) aplicate în cadrul Acordului sunt aceleași cu cele aplicate în relația cu Uniunea Europeană. Acest lucru permite cumularea pe diagonală, ceea ce înseamnă că statele membre EFTA pot deveni destinații importante pentru exportul producătorilor autohtoni de produse agroalimentare și industriale.

Exporturile de produse moldovenești pe piața EFTA au atins 66,70 milioane de dolari în 2022, iar importurile –  56,14 milioane de dolari, înregistrându-se o balanță comercială pozitivă de 10,5 milioane de dolari. Principalul partener comercial al Republicii Moldova din țările EFTA este Elveția, cu circa 81% din fluxurile comerciale, și Norvegia, cu circa 14,7% din fluxurile comerciale. Principalele produse moldovenești exportate pe piața EFTA sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile, textilele.