logo

Şeful statului după consultări: Nu sunt gata să fac propuneri


https://www.ipn.md/ro/seful-statului-dupa-consultari-nu-sunt-gata-sa-fac-propuneri-7965_1004096.html

După prima rundă de consultări preşedintele ţării nu este gata să facă propuneri pentru funcţia de premier. „Toate fracţiunile au fost de acord că este necesar să continuăm cursul pro-european şi să facem tot posibilul pentru a evita alegerile anticipate. S-a recunoscut că se lucrează foarte bine în formatul „3+3+3”, adică câte trei reprezentanţi ai celor trei partide”, a declarat Nicolae Timofti miercuri, 20 martie, după ce a discutat separat cu reprezentanţii PLDM, PL şi PDM, transmite IPN.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat presei că, cel mai probabil, nu este  ultima rundă de consultări, iar următoarea va avea loc la iniţiativa preşedintelui. „Am discutat despre procedura de desemnare a candidaturii pentru funcţia de prim-ministru. A fost o discuţie bună, plină, utilă şi, în opinia mea, nu ultima nu ultima. Ne-am expus opinia reieşind din analiza situaţiei politice, reieşind din premisele care au dus la votarea moţiunii de cenzură pe 5 martie. Acum, când suntem în plin proces de negociere a noului acord, având în vedere înţelegerile pe care le-am avut, nu este momentul să anunţăm careva nume”, a notat Valeriu Streleţ.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, a declarat că PL îşi doreşte continuarea parcursului european şi o nouă Alianţă pentru Integrare Europeană 3, dar o alianţă credibilă, care nu va putea fi compromisă. Corina Fusu a menţionat că la consultări reprezentanţii PL au fost întrebaţi în privinţa candidaturii lui Vlad Filat. Parlamentara a precizat că PL nu va susţine această candidatură, dar nici nu a propus alta.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a declarat că negocierile trebuie să continue în formatul „3+3+3”. „Noi nu avem doar sarcina de a ajunge la identificarea unui candidat la funcţia de prim-ministru şi să identificăm persoane pentru funcţiile de miniştri. Sarcina noastră este mai complexă. Făcând o analiză funcţională a tot ce am avut în trecut, contabilizăm toate lucrurile pozitive, concomitent vedem lucrurile proaste care s-au întâmplat. Sarcina este să asigurăm un pachet întreg de schimbări în cadrul Guvernului şi în cadrul sistemului de funcţionare a executivului”, a notat liderul democrat.

Marian Lupu a menţionat că identificarea candidaturii la funcţia de premier presupune ultima etapă a negocierilor. Potrivit lui, iniţial este necesară identificarea unui profil a prim-ministrului şi a miniştrilor. Marian Lupu a evitat să spună dacă PDM va susţine sau nu candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier, dar a precizat că PDM nu va veni cu o propunere pentru funcţia de premier.