Şeful Delegaţiei Uniuni Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, avertizează că pe lângă bunele oportunităţi pe care le va oferi semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova va trebui să facă faţă şi unor provocări. Declaraţia a fost lansată marţi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postului public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.
Diplomatul european a precizat că moldovenii nu trebuie să se aştepte la producerea unor minuni peste noapte în urma semnării acestui acord, care de fapt va fi un cadru pentru implementarea reuşită a unor reforme importante „în scopul unei veţi mai bune”..
Tapiola a lăudat guvernul de la Chişinău pentru „succese fantastice la implementarea reformelor”, dar a precizat în acelaşi context că ar trebui să fie mai responsabil şi că are încă mult de lucru. „Faptul că pe parcursul a cinci ani nu s-a reuşit elucidarea evenimentelor din aprilie 2009 şi nu au fost condamnaţi torţionarii demonstrează că există încă multe probleme privind reformarea sistemului de drept”, a conchis oficialul.
Pirkka Tapiola a mai spus că semnarea acordului va oferi producătorilor moldoveni oportunităţi mari privind piaţa europeană, însă aceştea trebuie să ştie că vor fi acceptate doar produsele de calitate şi cele care vor corespunde normelor sanitare.
În acelaşi context reprezentantul UE a atenţionat cetăţenii Republicii Moldova să nu folosească dreptul de a călători liber în spaţiul european pentru a se angaja ilegal în câmpul muncii, deoarece „vor fi privaţi de dreptul de a călători în UE pe un termen îndelungat”.
Pirkka Tapiola a negat afirmaţiile autorităţilor de la Moscova că regiunea controlată de regimul separatist transitrean ar fi blocată de către Republica Moldova şi Ucraina. „Există schimbul comercial, cetăţenii transsistreni pot călători liber, astfel nu poate fi vorba de o blocadă”, a conchis Tapiola.