logo

Șeful Delegației UE la Chișinău despre asistența de 150 de milioane de euro: avem condiționalități


https://www.ipn.md/ro/seful-delegatiei-ue-la-chisinau-despre-asistenta-de-150-7965_1088019.html

Reforma justiției, lupta cu corupția, implementarea prevederilor acordului cu FMI și modernizarea sectorului energetic din Republica Moldova sunt principalele condiționalități impuse de Uniunea Europeană pentru acordarea asistenței macrofinanciare în valoare de 150 de milioane de euro. O spune șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Ambasadorul a menționat că o parte din banii acordați de comunitatea europeană reprezintă ajutor nerambursabil, fapt ce demonstrează sprijinul dezinteresat al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, notează IPN.

Potrivit deciziei oficialilor europeni, din cele 150 de milioane de euro panificate pentru Republica Moldova, 30 de milioane ar urma să fie acordate sub formă de grant și 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi pe termen mediu în condiții favorabile de finanțare.

„Uniunea Europeană a decis asupra următoarei tranșe de asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro. Vreau să menționez aici componenta de grant, pentru că, în prezent, nu sunt multe state pentru care, atunci când este vorba despre asistența financiară, există și componenta de grant. Este vorba despre o susținere pe care UE o acordă Republicii Moldova și modul favorabil, pozitiv cu care UE privește Republica Moldova”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

Mai mult, diplomatul spune că Uniunea Europeană își menține politica de condiționare a acordării banilor, iar temele pentru acasă pe care Chișinăul trebuie să și le facă, urmează a fi agreate cu autoritățile Republicii Moldova. Ambasadorul spune că toate condiționalitățile impuse de UE vin să contribuie la dezvoltarea și modernizarea țării și să asigure creșterea calității vieții cetățenilor.

„Acești bani vor ajuta Republica Moldova sa facă față necesităților de lichidități pentru bugetul de stat. Desigur, va exista și abordarea condiționalităților pentru că noi nu oferim bani, pur și simplu. Noi avem cerințe și ele urmează să fie agreate împreună cu Republica Moldova. Acum suntem în curs de stabilire a acestor condiționalități. Condiționalitățile vizează îndeplinirea acordului cu FMI, fiindcă asistența noastră vine ca urmare a acordului cu FMI, semnat la finele anului trecut. Avem și propriile condiționalități legate de reforma statului de drept, lupta cu corupția, sectorul energetic, care a căpătat o semnificație nouă în ultima perioadă. Este vorba despre interese care țin de dezvoltarea sustenabilă a țării și de implementarea prevederilor Acordului de Asociere”, a mai spus diplomatul european.

Acum două zile, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a anunțat că au fost urgentate procedurile legislative astfel încât Parlamentul European să aprobe cât mai curând acordarea asistenței de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Oficialul a menționat că votul asupra asistenței în Comisia pentru comerț internațional este programat pentru data de 14 martie, ulterior va avea loc votul final în plenul Parlamentului European.