logo

Șeful de la IGP va fi repus în funcția de judecător


https://www.ipn.md/ro/seful-de-la-igp-va-fi-repus-in-functia-7967_1068333.html

Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea lui Gheorghe Balan de a fi repus în funcția de judecător. Hotărârea va fi expediată președintelui țării pentru emiterea decretului, transmite IPN.

În ședința din 24 septembrie, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a precizat că Gheorghe Balan a fost eliberat din funcție anul trecut, invocându-i-se  comiterea unei abateri disciplinare. Curtea de Apel a admis cererea de chemare în judecată depusă de fostul magistrar, iar hotărârea CSM prin care a fost eliberat din funcție a fost anulată, constatându-se că nu a fost comisă abaterea disciplinară.

Dosarul disciplinar pe numele lui Gheorghe Balan a fost pornit, anul trecut, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate, care a dat curs unei plângeri depuse de un grup de consilieri și primarul din satul Puhăceni, localitatea de baștină a soției judecătorului. Aceștia au invocat că magistratul ar fi participat la adunările organizației teritoriale a Platformei DA.

Gheorghe Balan s-a remarcat în ultimii ani pentru criticile dure la adresa sistemului judecătoresc. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din martie 2017, a ținut un discurs dur despre derapajele din ultimul timp din justiție. Acesta s-a implicat și în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidând în circumscripția uninominală Anenii Noi, din partea Blocului ACUM, însă nu a reușit să obțină mandatul de deputat.

În prezent, exercită interimatul funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției, fiind numit în funcție de ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase.