Pentru a extinde gama de mărfuri agroalimentare destinate piețelor din exterior e nevoie de consolidarea sistemului de control al siguranței alimentelor, susține directorul Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor, Gheorghe Gaberi. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, șeful ANSA a declarat că pentru a avea acces pe piaţa Uniunii Europene, în special cu produse de origine animalieră, acest sector trebuie modernizat și ajustat la exigențele europene, transmite IPN.
Gheorghe Gaberi a menționat că ANSA trebuie tranformată într-o instituție conformă standardelor europene. Toate procedurile de inspecţie şi control trebuie să fie ajustate la cerinţele UE, trebuie creată o rețea de laboratoare de referință acreditate la nivel internaţional, dotate cu echipament şi cu tot instrumentarul necesar pentru asigurarea controlului parametrilor de siguranţă a alimentelor.
„Trebuie să instruim personalul Agenţiei ca să posede metodele moderne de control. Trebuie să implementăm sistemele informaționale care ar reduce substanțial timpul necesar pentru obţinerea actelor de certificare a produselor destinate atât pieței interne, cât şi celor externe. În structura exporturilor ponderea pieţei europene este semnificativă. Exportăm o gamă largă de produse vegetale: struguri de masă, miez de nucă, nuci în coajă, cereale, produse din cereale şi alte produse agro-alimentare”, susține șeful ANSA.
Referindu-se la exporturile pe piața rusă, Gheorghe Gaberi a declarat că, după cum se cunoaște, există restricții impuse de Rusia la mere, prune, vinuri şi alte produse de origine vegetală. În ce priveşte produsele animaliere, sunt întreprinderi atestate care exportă în Federația Rusă atât carne de bovină, ovină, cât şi produse lactate. „Relaţiile noastre cu partenerii şi colegii noştri din Federaţia Rusă au avansat. Suntem în aşteptarea câtorva misiuni de evaluare pentru a decide procedurile de furnizare a produselor vegetale, în primul rând a fructelor. Ne pare bine că au acceptat ideea noastră de a sprijini producătorii, în special a întreprinderilor care se ocupă de colectarea fructelor, procesarea lor post-recoltare, adică pentru a garanta că aceste fructe sunt din Moldova şi corespund tuturor exigențelor”, a notat Gaberi.
În ceea ce ține de embargoul pentru vinurile moldoveneşti, directorul ANSA a enționat că cinci întreprinderi deja au fost inspectate, s-a conlucrat cu Rospotrebnadzor. Potrivit lui, au fost experţi, au rămas mulţumiţi de nivelul de siguranţă la acele întreprinderi – Cricova, Chateau Vartely, MIMI, Lion Gri, Moldiugvin – şi au rămas surprinşi de vinul care se produce. Gheorghe Gaberi a mai spus că o problemă mare este că majoritatea întreprinderilor şi-au pierdut deja partenerii din Rusia şi încep acest proces de la zero. În opinia sa, va dura ceva timp, dar lucrurile merg spre bine.