logo

Șeful Agenției de Investiții: Ar trebui să aducem forță de muncă din afară


https://www.ipn.md/ro/seful-agentiei-de-investitii-ar-trebui-sa-aducem-forta-7966_1101168.html

Problema forței de muncă este una stringentă și este invocată de majoritatea investitorilor care doresc să deschidă afaceri în Republica Moldova. O spune directorul general adjunct al Agenției de Investiții, Ion Iordachi. Potrivit șefului Agenției de Investiții, autoritățile își propun să lanseze discuții cu partea uzbecă privind liberalizarea pieței muncii pentru studenții din Uzbekistan, notează IPN.

Potrivit șefului Agenției de Investiții, pentru ca Republica Moldova să-și crească atractivitatea din punct de vedere investițional, ar trebuie să găsească urgent soluții la problema lipsei forței de muncă. Ion Iordachi spune că Uzbekistan este o țară care generează anual un număr mare de studenți, iar o parte dintre ei pot fi atrași pentru a studia și munci în Republica Moldova.


„Trebuie să găsim soluții pentru problema lipsei forței de muncă. Ar trebui să mai aducem din afară, în mod legal, sigur. Sunt sectoare care au nevoie de forță de muncă, inclusiv necalificată. Anterior, Agenția de Investiții a propus pentru anul 2024, președinte al comisiei bilaterale moldo-uzbece fiind vicepremierul Vladimir Bolea, ca pe platforma acestei comisii, un punct de pe agendă să fie atragerea studenților. Această țară are 800 de mii de studenți anual, respectiv Uzbekistan nu poate absorbi acest număr. Tradițional, ei mergeau la Kiev. Respectiv, noi am fi următoarea destinație, dacă am lucra la acest capitol. Universitatea de Medicină și ULIM deja au studenți din această țară și ei ușor se acomodează”, a spus Ion Iordachi în cadrul unui interviu la RliveTV.

Anterior, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a propus liberalizarea pieței muncii pentru cetățenii UE, dar și pentru cei din Albania, SUA, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Elveția, Georgia, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Liechtenstein. Scopul inițiativei fiind de a facilita accesul străinilor pe piața muncii din Republica Moldova.

„Noi avem o societate care nu acceptă prea ușor străinii. Nu vorbim de 100 de mii oameni care să vină să studieze, ulterior să rămână, eventual, ca forță de muncă, dar este un plus să începem negocierile și să începem să-i atragem. Guvernul a mers pe liberalizarea procesului cu statele UE, Ucraina, Georgia, SUA, Canada, și alte state, dar societatea trebuie să fie pregătită și pentru pasul următor. Curând noi vom înțelege că avem nevoie de forță de muncă. Studenții străini venind să învețe aici, un procent din ei poate fi atras pentru a lucra în țară”, a mai spus directorul general adjunct al Agenției de Investiții.

Inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării privind liberalizarea pieței muncii mai prevede majorarea plafonului limită al orelor de muncă pentru studenții străini - de la 10 ore pe săptămână până la 30 de ore. Potrivit inițiativei, studenții străini vor putea munci mai mult, conform plafonului nou majorat, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.