logo

Șeful adjunct al Direcției sănătate: Ne îndreptăm spre un nou val de COVID, mai agresiv


https://www.ipn.md/ro/seful-adjunct-al-directiei-sanatate-ne-indreptam-spre-un-7967_1083266.html

Republica Moldova se îndreaptă spre un nou val de COVID-19, care este mult mai agresiv. Sunt în pericol persoanele nevaccinate, mai ales vârstnicii, atenționează șeful adjunct al Direcției sănătate, Boris Gîlca, citat de IPN.

La ședința Consiliului municipal Chișinău, Boris Gîlca a indicat asupra tendinței de creștere a numărului noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus. „Relaxarea este mare și vom plăti pentru această relaxare”. În regiune se observă tulpini noi ale virusului, mult mai agresive. Deocamdată, nu sunt confirmate acele tulpini în Moldova, dar specialiștii practicieni spun că ele cu siguranță există în Moldova. „Dar nu ne ajută cu nimic dacă le depistăm pentru că tratamentul este același, singurul lucru e că trebuie să ne protejăm”, a menționat șeful adjunct al Direcției sănătate.

Momentan, sunt doar două instituții municipale care mai deservesc persoanele cu COVID-19. Este vorba despre Centrul COVID-19 de la Moldexpo, unde este făcut triajul, și Maternitatea municipală nr.2, unde se internează gravidele suspecte sau confirmate cu COVID-19.

Legat de vaccinare, Boris Gîlca a precizat că sunt disponibile vaccinurile: Jonson&Jonson, AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac, iar la sfârșitul săptămânii se așteaptă și vaccinul Pfizer – donație din partea României.

În municipiul Chișinău sunt vaccinate 55% din cadrele didactice, indicator foarte bun, dar insuficient. Șeful adjunct al Direcției sănătate speră că, până la 1 septembrie, coeficientul cadrelor didactice vaccinate să urce la 70% – o precondiție ca școlile să activeze cu prezența fizică a elevilor în clase. Cadrele medicale în municipiu s-au vaccinat în proporție de 96%.

În opinia lui Boris Gîlca, ar trebui vaccinate și persoanele de la 16 ani. La această etapă, în lume este aprobat doar vaccinul Pfizer pentru imunizarea copiilor, de la 12 ani.