logo

Șefii adjuncți ai instituțiilor penitenciare, instruiți despre inadmisibilitatea torturii


https://www.ipn.md/ro/sefii-adjuncti-ai-institutiilor-penitenciare-instruiti-despre-inadmisibilitatea--7967_1045252.html

Acuzațiile de tortură, rele tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate deținuților ar trebui să fie imediat investigate, imparțial, de către o agenție guvernamentală independentă. Subiectul a fost discutat de către șefii adjuncți ai instituțiilor penitenciare din Moldova în cadrul unui atelier privind inadmisibilitatea torturii, organizat de către de Institutul pentru Democrație din Comrat, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al organizației, angajații instituțiilor penitenciare au aflat că toți deținuții trebuie tratați cu respect, în baza demnității și a valorii lor ca ființă umană. Niciun deținut nu trebuie să fie supus torturii sau altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante. Securitatea și siguranța deținuților, a personalului, a furnizorilor de servicii și a vizitatorilor trebuie asigurate în mod constant.

Șefii adjuncți ai instituțiilor penitenciare susțin că se confruntă cu lipsa personalului medical în instituțiile penitenciare. Anxietatea constantă pentru viața lor au dus la faptul că medicii nici nu vor să audă despre lucrul în instituțiile penitenciare. Pe de altă parte, dacă deținuții nu au parte de servicii medicale la cererea lor, acest lucru este considerat rele tratamente și tortură.

În cadrul atelierului, angajații instituțiilor penitenciare au aflat mai multe despre mecanismele naționale și internaționale de prevenire a torturii. „Rezoluția Adunării Generale a adoptat un text revizuit al Regulilor minime standard pentru tratamentul deținuților și, de asemenea, a aprobat recomandarea grupului de lucru conform căruia aceste reguli ar trebui să fie numite „Regulile lui Nelson Mandela”, în deplină respectare a moștenirii fostului președinte al Africii de Sud, Nelson Rolihlahla Mandela”, se arată în comunicat.

Instruirea s-a desfășurat la Centrul de instruire al Departamentului Instituțiilor Penitenciare din Moldova și a fost organizat în parteneriat cu Institutul Național al Femeilor din Moldova și Centrul Media al Transnistriei din Tiraspol, cu sprijinul Uniunii Europene, prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului, în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.