logo

Șefa statului solicită inițierea evaluării performanțelor lui Alexandr Stoianoglo


https://www.ipn.md/ro/sefa-staului-solicita-initierea-evaluarii-performantelor-lui-alexandr-stoianoglo-7967_1085543.html

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general, suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo. Sesizarea șefului statului a fost transmisă joi, 4 noiembrie, Consiliului Superior al Procurorilor, în temeiul Legii cu privire la Procuratură, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției prezidențiale.

Modificările operate la Legea cu privire la Procuratură (votate de Parlament la 28 august și promulgate de șefa statului pe 3 septembrie) prevăd instituirea unei comisii de evaluare a activității procurorului general. Ulterior, raportul comisiei este transmis Consiliului Superior al Procurorilor. În cazul în care activitatea procurorului obține calificativul „eșuat”, CSP propune șefului statului demiterea procurorului general.

Între timp, Alexandr Stoianoglo – acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat – rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile, începând cu 4 noiembrie, potrivit unei decizii luate pe 3 noiembrie de către magistrați ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat.