logo

Șefa CNAS: Am demarat o companie de informare a părinților despre drepturile lor


https://www.ipn.md/ro/sefa-cnas-am-demarat-o-companie-de-informare-a-7967_1094703.html

„Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!” este sloganul unei campanii de informare demarate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) în parteneriat cu Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Potrivit Elenei Țîbîrnă, șefa CNAS, campania este necesară pentru a-i informa pe părinți despre modificările legislative care vizează concediul de paternitate sau indemnizația de îngrijire a copilului, notează IPN.

Șefa CNAS spune că prin campania demarată cu suportul UNPFA, părinții vor fi informați de către specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale despre modificările recente în legislația națională care sprijină familiile cu copii. Șefa CNAS spune că indemnizația pentru îngrijirea copilului poate fi luată acum la alegerea părinților, într-o perioadă flexibilă de timp.

„Părinții, fie tatăl sau mama, care au activitate, au primit salariu și din salariu au achitat contribuții de asigurări sociale, beneficiază de indemnizație. Părintele care optează pentru această indemnizație poate alege din trei opțiuni, poate solicita indemnizația pentru trei ani consecutivi și această indemnizație va fi de 30% din baza de calcul, adică salariul mediu asigurat din care s-au achitat contribuții pe ultimele 12 luni se înmulțește cu 30%. A doua opțiune presupune că indemnizația poate fi luată pe o perioadă de 24 de luni și atunci baza de calcul este mai mare și este 60% din salariu mediu. A treia opțiune care este cea mai solicitată este indemnizația acordată pe o perioadă de 12 luni, iar baza de calcul este 90% din salariu mediu. Este important ca părinții să știe acest lucru”, a spus directorul general al CNAS, Elena Țîbîrnă, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

De asemenea, în timpul sesiunilor de informare, părinții urmează să se familiarizeze cu avantajele concediului paternal, care poate fi luat de fiecare tată, angajat oficial, în primul an de viață al copilului.

„Concediul paternal se ia pentru o perioadă de 14 zile calendaristice, schimbarea majoră este că dacă până acum el putea fi luat într-o perioadă de 56 de zile de la nașterea copilului, acum poate fi luat timp de un an de la naștere. Această schimbare legislativă vine să ofere mai multă flexibilitate taților ca ei să-și aleagă perioada în care să beneficieze de acest concediu. Se atestă o schimbare în privința concediului de îngrijire a copilului, dacă până acum acest concediu putea fi luat de un singur părinte, acum acest concediu poate fi partajat. Poate fi luat o perioadă de către mama, o altă perioadă de tată” a spus reprezentanta UNFPA, Natalia Plugaru.

Ședințele de informare din cadrul campaniei „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!” vor avea loc până la 28 februarie 2023 în toate raioanele Republicii Moldova. Graficul desfășurării evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.cnas.gov.md