logo

Şef de direcţie de la Ministerul Construcţiilor, reţinut pentru îmbogăţire ilicită


https://www.ipn.md/ro/sef-de-directie-de-la-ministerul-constructiilor-retinut-pentru-imbogatire-7967_1028045.html

Şeful Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a fost reţinut fiind bănuit de îmbogăţire ilicită şi se va afla în custodia Centrului Naţional Anticorupţie pentru 72 de ore. Din datele urmăririi penale rezultă o bănuială că funcţionarul deţine personal şi prin persoane interpuse bunuri şi mijloace financiare estimate la 6 milioane de lei, valoare care depăşeşte substanţial veniturile obţinute de familia sa în perioada 2011-2015, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în fapt este vorba despre două terenuri din oraşul Călăraşi şi municipiul Chişinău, două imobile de lux, a căror valoare de piaţă depăşeşte 1 milion de lei, un automobil de peste 600 de mii de lei, active financiare la două bănci în valoare de peste 300 de mii de lei. Fiind analizate proprietăţile deţinute de bănuit în coraport cu veniturile declarate de el şi soţia sa, de puţin peste un milion de lei pentru anii 2011-2015, s-a stabilit că investiţiile şi achiziţiile efectuate depăşesc semnificativ veniturile familiei. Potrivit probelor acumulate de ofiţerii de urmărire penală, acest fapt denotă existenţa unor surse de venit care ar fi fost obţinute ilegal.

Pe acest caz a fost deschisă o cauză penală pentru îmbogăţire ilicită, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6 mii la 8 mii de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Reţinutul este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu într-un alt dosar instrumentat de CNA şi procurori, iar în martie curent CNA a efectuat mai multe percheziţii la Direcţia pe care o conducea funcţionarul. Acesta este învinuit că ar fi influenţat mai mulţi subalterni, membri ai grupurilor de lucru pentru organizarea achiziţiilor publice, ca să ia decizii favorabile în privinţa unor operatori economici. Faptele se confirmă prin anularea unui şir de licitaţii, pe motive neîntemeiate şi desemnarea unor ofertanţi, apropiaţi bănuitului, drept câştigători.