Şedinţele guvernului vor fi transmise on-line prin Internet
https://www.ipn.md/ro/sedintele-guvernului-vor-fi-transmise-on-line-prin-internet-7967_980045.html
Şedinţele cabinetului de miniştri vor putea fi urmărite on-line de către toţi utilizatorii Internet. Pentru a vizualiza şedinţele executivului este suficientă accesarea opţiunii „Şedinţe de Guvern ON-LINE” de pe pagina oficială a guvernului Republicii Moldova www.gov.md, transmite Info-Prim Neo.
În funcţie de viteza conexiunii oferită de Internet-providerul utilizatorului, poate fi ales unul din regimurile de transmisiune propuse (Cerinţe minimale tehnice: viteză conexiunii - de la 384 Kbps, RAM de la 256 MB, CPU de la 1,2 GHz, Cartela video de la 128 MB. Adobe Flash Player.)
Potrivit unui comunicat guvernamental, organizarea transmisiunii on-line a şedinţelor executivului pentru toţi utilizatorii Internet se înscrie în angajamentul actualului guvern de a spori nivelul transparenţei în activitatea sa.
„Este un pas mic, dar important spre sporirea transparenţei activităţii guvernului. Urmează să întreprindem şi alte acţiuni în acest sens în viitorul apropiat, inclusiv să creăm condiţii pentru ca publicul nu doar să poată vedea ceea ce facem noi on-line, dar şi să se implice activ în procesul decizional”, a menţionat prim-ministrul, Vlad Filat.
Prima şedinţă de guvern care va putea fi vizionată on-line va avea loc luni, 18 ianuarie.
La sfârşitul săptămânii trecute Consiliul Naţional al ONG, care reprezintă peste 100 organizaţii neguvernamenale din R. Moldova, a cerut de la partidele aflate la guvernare să asigure transparenţa deplină a actului decizional al autorităţilor publice centrale. În particular, Consiliul a solicitat preşedenţiei, parlamentului şi guvernului, dar şi colegiilor ministeriale, agenţiilor de reglementare, să asigure transmisiunea în direct a şedinţelor şi depozitarea înregistrărilor pentru utilizare publică; publicarea pe paginile electronice ale instituţiilor publice centrale a tuturor proiectelor de acte normative şi legislative aflate în procesul de iniţiere, elaborare, avizare, astfel încât părţile interesate să poată face cunoştinţă cu textul integral al proiectului documentului şi informaţiile justificative, observaţiile şi avizele părţilor interesate.
De asemenea la sfârşitul săptămânii trecute, ONG-uri de drepturile omului au lansat critici actualei guvernări pentru lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar.