logo

Şedinţa specială a Parlamentului se desfăşoară cu uşile închise


https://www.ipn.md/ro/sedinta-speciala-a-parlamentului-se-desfasoara-cu-usile-inchise-7965_1024036.html

Şedinţa specială a Parlamentului, în cadrul căreia este audiată conducerea Procuraturii Generale, a Centrului Naţional Anticorupţie, a Băncii Naţionale a Moldovei, A Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar şi conducerea Ministerului Finanţelor, privind dosarul Băncii de Economii, se desfăşoară cu uşile închise. Decizia de a desfăşura şedinţa închisă a fost votată cu votul a 52 de deputaţi, transmite IPN.

Iniţial, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a propus ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise, pentru că Codul de Procedură Penală nu permite să fie făcute publice o multitudine de aspecte şi există riscul ca multe detalii să fie omise.

Procurorul general, Corneliu Gurin, prezent în sală şi care a optat pentru caracterul închis al şedinţei, a menţionat că dacă şedinţa va fi deschisă, există posibilitatea de a prezenta doar informaţiile cu accesibilitate publică şi în aceste condiţii informaţia va fi mai puţin completă.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a optat pentru caracterul închis al şedinţei. În opinia sa, dacă şedinţa va fi publică, există riscul ca nici societatea şi nici Parlamentul să nu afle mai multe. Dacă şedinţa va fi cu uşile închise, atunci măcar deputaţii vor putea afla mai multe detalii, a opinat el.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că scopul audierilor, solicitate de PSRM, a fost de a afla multe detalii în acest dosar şi de a informa opinia publică despre evoluţiile anchetei. Potrivit lui, şedinţa trebuie să fie una publică, pe care o va putea urmări oricine, iar în cazul în care şedinţa va fi cu caracter închis, scopul va fi atins doar parţial.

De aceeaşi părere au fost şi fracţiunea Partidului Liberal Democrat. Deputatul Tudor Deliu a declarat că şedinţa trebuie să fie deschisă pentru că nu este nimic de ascuns faţă de cetăţeni.

Fiind supuse votului cele două propuneri, cu votul a 52 de deputaţi s-a decis ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise, iar ulterior vor fi făcute declaraţii pentru presă. Potrivit regulamentului şedinţei, aprobat la Biroul Permanent, fiecare dintre raportori – directorul CNA, Viorel Chetraru, procurorul general, Corneliu Gurin, directorul SIS, Mihai Balan, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu şi ministrul în exerciţiu al finanţelor, Anatol Arapu, vor prezenta câte un raport timp de 30 de minute. Câte o oră, la fiecare raportor, va fi acordată pentru întrebări şi răspunsuri, iar la final fiecare fracţiune va avea posibilitatea să se expună.