logo

Ședința CSM, amânată în lipsă de cvorum


https://www.ipn.md/ro/sedinta-csm-amanata-in-lipsa-de-cvorum-7967_1073208.html

Ședința extraordinară a Consiliului Superior al Magistraturii, programată pentru astăzi, 30 aprilie, a fost amânată în lipsă de cvorum. Nu au fost prezenți membrii CSM desemnați de Parlament, dar nici membrii din oficiu – ministrul justiției și procurorul general, transmite IPN.

Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a declarat că membrii Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu au informat-o pe ea sau secretariatul CSM, ieri seara sau chiar la scurt timp înainte de a începe ședința, despre imposibilitatea de a se prezenta, invocând motive personale, de sănătate sau tehnice. Cât despre ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, și procurorul general, Alexandr Stoianoglo, Luiza Gafton a spus că nu are nicio informație.

Dorel Musteață, membru CSM, a declarat că, pentru a evita absențele, ar fi cazul ca ședințele să se desfășoare, cum era anterior, în fiecare zi de marți, la ora 09.00. „Totodată, vreau să atrag atenția colegilor noștri din societatea civilă că primesc salariu pentru munca pe care o depun în cadrul Consiliului și neprezentarea la ședință generează multe semne de întrebare”, a notat Dorel Musteață.

„În opinia mea, lipsa membrilor societății civile la ședința de astăzi nu este întâmplătoare”, a spus, Nina Cernat, membră a Consiliului. Aceasta a mai spus că situația cu privire la activitatea CSM urmează să fie discutată pe 6 mai cu reprezentanții Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. „ Vă rugăm să fie toți prezenți, pentru că mesajul va fi unul destul de clar și dur în adresa reprezentanților societății civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai spus Nina Cernat.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi au fost incluse 14 chestiuni. Una dintre ele ține de cererea președintelui Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, referitor la inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale, Vladimir Țurcan.